Articolul 48 din Legea Integrităţii în Republica Moldova. Responsabilitatea şi repararea prejudiciului

(1) Persoana care a suferit un prejudiciu rezultat dintr-o faptă prevăzută la art. 256, 324335-1 din Codul penal are dreptul, în cadrul procesului, la repararea prejudiciului material şi/sau moral în conformitate cu prevederile Codului de procedură penală. În cazul în care persoana nu a solicitat intentarea acţiunii civile în cadrul procesului penal, repararea prejudiciului are loc conform prevederilor Codului civil. Dacă persoana a suferit un prejudiciu rezultat dintr-o faptă prevăzută la art. 312–330-1 din Codul contravenţional, autoritatea competentă este în drept, la cererea victimei, să dispună repararea prejudiciului cauzat prin contravenţie în cazul în care nu există divergenţe asupra întinderii lui.

(2) După repararea prejudiciului din contul bugetului respectiv, pîrîtul este obligat să intenteze acţiune de regres faţă de persoana vinovată în mărimea despăgubirii plătite. Persoana care a suferit un prejudiciu rezultat dintr-un act de corupţie sau act conex actelor de corupție, comis de către subiecţii stabiliţi la art. 5 lit. a), este în drept să ceară despăgubiri din partea entităţii publice al cărei agent public a comis actul de corupţie sau actul conex.

(3) Ministerul Justiţiei sau, după caz, procurorul va înainta acţiune de regres împotriva persoanei care a comis actul de corupţie sau actul conex actelor de corupție dacă autorităţile despăgubitoare nu şi-au onorat obligaţiile.

Art 48 Legea Integrităţii în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №82 din 25.05.2017

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului