Articolul 29 din Legea Integrităţii în Republica Moldova. Evaluarea integrităţii instituţionale, testarea integrităţii profesionale şi cazierul privind integritatea profesională

(1) Evaluarea integrităţii instituţionale este procesul de evaluare externă a riscurilor de corupţie din cadrul entităţii publice în vederea identificării riscurilor de corupţie cu ajutorul metodelor analitice şi practice (testarea integrităţii profesionale), descrierii factorilor care determină riscurile identificate şi consecinţele lor, precum şi în vederea oferirii recomandărilor pentru diminuarea lor. Responsabilitatea pentru evaluarea integrităţii instituţionale a entităţilor publice revine Centrului Naţional Anticorupţie, cu respectarea prevederilor art. 25 alin. (3) lit. b).

(2) Identificarea riscurilor de corupţie are loc în baza examinării practicilor de cultivare a climatului de integritate instituţională, a incidentelor de integritate admise de agenţii publici din cadrul entităţii publice, a informaţiilor transmise de cetăţeni, a materialelor din mass-media, a surselor analitice, precum şi a modalităţilor de afectare a drepturilor omului prin riscurile depistate.

(3) În cadrul testului de integritate profesională sînt create şi aplicate, de către testor, situaţii virtuale, simulate, similare celor din activitatea de serviciu, materializate prin operaţiuni disimulate, condiţionate de activitatea şi comportamentul agentului public testat, în vederea urmăririi pasive şi stabilirii reacţiei şi a conduitei acestuia, determinîndu-se astfel gradul de afectare a climatului de integritate instituţională şi riscurile de corupţie în cadrul entităţii publice. Agenţii publici supuşi testării integrităţii profesionale sînt selectaţi în mod aleatoriu, în funcţie de riscurile de corupţie identificate. Activitatea de testare a integrităţii profesionale este desfăşurată sub control judiciar.

(4) Descrierea riscurilor de corupţie identificate și, după caz, confirmate în cadrul testării integrităţii profesionale şi analiza factorilor de risc ce sporesc probabilitatea materializării acestor riscuri se fac ţinîndu-se seama de factorii de risc externi, interni, operaţionali şi individuali.

(5) Evaluarea integrităţii instituţionale se încheie cu înaintarea recomandărilor a căror aplicare va permite entităţii publice să reducă manifestările de corupţie în rîndul agenţilor publici şi să îmbunătăţească climatul de integritate instituţională.

(6) Raportul integral privind rezultatele evaluării integrităţii instituţionale este transmis conducătorului entităţii publice, iar în cazul rezultatelor negative ale testării integrităţii profesionale, raportul este însoțit de materialele ce confirmă aceste rezultate. Centrul Naţional Anticorupţie publică pe pagina sa web versiunea depersonalizată a raportului privind rezultatele evaluării integrităţii instituţionale sau, în cazurile prevăzute de Legea nr. 325/2013 privind evaluarea integrităţii instituţionale, versiunea completă a raportului.

(7) Cazierul privind integritatea profesională a agenţilor publici asigură evidenţa rezultatelor testării integrităţii profesionale, necesare în cadrul procedurilor de angajare în entităţile publice. Înregistrarea informaţiei în cazierul privind integritatea profesională are loc în baza aprecierii rezultatelor testării integrităţii profesionale de către instanţa de judecată. Informaţia despre rezultatul negativ al testului de integritate profesională se păstrează în cazier timp de un an sau, după caz, 5 ani, în funcţie de tipul încălcării admise în cadrul testului de integritate profesională.

(8) Procedura detaliată de evaluare a integrităţii instituţionale, de testare a integrităţii profesionale, de întocmire a rapoartelor privind rezultatele evaluării integrității instituționale, acţiunile ce urmează a fi întreprinse de către entităţile publice în urma primirii rapoartelor date, precum și ţinerea cazierului privind integritatea profesională sînt reglementate prin Legea nr. 325/2013 privind evaluarea integrităţii instituţionale, prin regulamentul aprobat de Guvern şi metodologia aprobată de către Centrul Naţional Anticorupţie.

Art 29 Legea Integrităţii în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №82 din 25.05.2017

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului