Articolul 53 din Legea Privind funcţionarul public cu statut special din cadrul Ministerului Afacerilor Interne în Republica Moldova. Incompatibilităţi în activitatea funcţionarului public cu statut special

(1) Funcţionarul public cu statut special nu are dreptul să desfăşoare alte activităţi remunerate:

a) în cadrul altor autorităţi publice, cu excepţia cazului în care acesta este suspendat din funcție pe perioada respectivă în condiţiile legii;

b) în funcţii de demnitate publică sau în funcţii din cadrul cabinetului persoanei care exercită o funcţie de demnitate publică, cu excepţia cazului în care acesta este suspendat din funcție pe perioada respectivă în condiţiile legii;

c) pe bază de contract individual de muncă sau alt contract civil în cadrul unor societăţi comerciale, cooperative, întreprinderi de stat sau municipale, precum şi în cadrul unor organizaţii necomerciale din sectorul privat sau public, a căror activitate este controlată, subordonată sau, în anumite privinţe, este de competenţa autorităţii în care funcționarul este angajat, cu excepţia activităţilor ştiinţifice, didactice, de creaţie, de participare în proiecte de dezvoltare în domeniul de competență în cadrul autorității în care este angajat şi de reprezentare a statului în societăţile economice. Modul de cumulare a acestor activităţi cu funcţia publică cu statut special se stabileşte de către Guvern.

d) în calitate de expert antrenat în proiecte implementate peste hotarele țării, cu excepția cazului în care raporturile de serviciu sunt suspendate pe perioada respectivă în condițiile legii.

(11) Nu se află în situație de incompatibilitate, în sensul prevederilor alin. (1), funcționarul public cu statut special care este desemnat, prin act administrativ, pentru a face parte din echipa de proiect investițional sau de proiect de asistență tehnică, finanțat din împrumuturi externe contractate sau garantate de stat, rambursabile sau nerambursabile, ori din contul granturilor acordate Guvernului, precum și din contul granturilor acordate instituțiilor finanțate de la buget, cu excepția funcționarului public cu statut special care exercită atribuții de audit sau atribuții de control asupra activității derulate în cadrul acesteia și a funcționarului public cu statut special pentru care activitatea desfășurată în cadrul echipei de proiect generează o situație de conflict de interese cu funcția publică pe care o exercită.

(2) Funcţionarul public cu statut special nu are dreptul să desfăşoare activități de întreprinzător, cu excepţia deținerii calităţii de fondator al unei societăţi comerciale, nici să înlesnească, în virtutea funcţiei sale, activitățile de întreprinzător ale unor persoane fizice sau juridice.

(3) Funcţionarul public cu statut special nu poate fi reprezentant al unor persoane terţe în autoritatea publică în care îşi desfăşoară activitatea, inclusiv în ceea ce priveşte efectuarea unor acțiuni în legătură cu funcţia pe care o exercită.

(4) Funcţionarul public cu statut special implicat în una dintre activităţile incompatibile enumerate la alin. (1)–(3) este obligat ca, în termen de 30 de zile calendaristice de la data apariţiei situaţiei de incompatibilitate, să înceteze activitatea incompatibilă cu funcţia sa ori, după caz, să depună cerere de demisie din funcţia publică cu statut special. Dacă în termenul menţionat funcţionarul nu întreprinde acţiuni în vederea lichidării incompatibilităţii, angajatorul sau persoana împuternicită de către acesta recurge la măsura încetării raportului de serviciu al acestuia.

Art 53 Legea Privind funcţionarul public cu statut special din cadrul Ministerului Afacerilor Interne în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №288 din 16.12.2016

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului