Articolul 67 din Legea Privind funcţionarul public cu statut special din cadrul Ministerului Afacerilor Interne în Republica Moldova. Asigurarea de stat obligatorie

(1) Viaţa, sănătatea şi capacitatea de muncă a funcţionarului public cu statut special sînt supuse asigurării de stat obligatorii din bugetul de stat.

(2) Plata indemnizației de asigurare funcţionarului public cu statut special nu se efectuează dacă evenimentul asigurat a survenit ca urmare a săvîrşirii de către funcţionar:

a) a unei infracţiuni sau contravenţii;

b) a unei fapte ce reprezintă consecinţa consumului benevol de băuturi alcoolice, droguri sau substanțe toxice;

c) a suicidului sau a tentativei de suicid, dacă aceste acţiuni nu au fost provocate de o stare patologică sau de acţiuni de determinare la sinucidere;

d) a altor fapte ce nu au legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu.

(3) În caz de mutilare (rănire, traumă, contuzie) în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu, funcţionarului public cu statut special i se plăteşte o indemnizaţie unică în raport cu gravitatea mutilării, avînd următoarele valori:

a) mutilare uşoară – 1 salariu lunar;

b) mutilare medie – 3 salarii lunare;

c) mutilare gravă – 5 salarii lunare.

(4) În caz de încetare a raportului de serviciu pe motivul indicat la art. 38 alin. (1) lit. e) ca urmare a unei mutilări (răniri, traume, contuzii) legate de exercitarea atribuţiilor de serviciu, funcţionarului public cu statut special i se plăteşte o indemnizaţie unică, valoarea căreia se determină prin acordarea pentru fiecare procent de pierdere a capacităţii de muncă a cîte unui salariu mediu lunar, calculat în ultimele 6 luni anterioare survenirii evenimentului asigurat, conform ultimei funcţii deţinute.

(5) În caz de apariție a dizabilității funcţionarului public cu statut special în legătură cu exercitarea atribuţiilor sale de serviciu sau după încetarea serviciului în Ministerul Afacerilor Interne, însă ca urmare a unei afecţiuni din perioada serviciului, dacă lipseşte temeiul pentru primirea pensiei de vechime în muncă, pînă la restabilirea capacităţii de muncă acestuia i se plăteşte o compensaţie lunară raportată la salariul lunar conform ultimei funcţii deţinute, avînd următoarele valori:

a) 100% – pentru dizabilitate severă;

b) 80% – pentru dizabilitate accentuată;

c) 60% – pentru dizabilitate medie.

(6) Funcţionarul public cu statut special care primeşte compensaţia prevăzută la alin. (5) nu beneficiază concomitent şi de pensia de dizabilitate.

(7) - abrogat.

(8) În caz de deces al funcţionarului public cu statut special, survenit în legătură cu exercitarea nemijlocită a obligaţiilor sale de serviciu ori ca urmare a unei mutilări (răniri, traume, contuzii) survenite în urma exercitării obligaţiilor de serviciu, familia celui decedat sau persoanele întreţinute de către acesta beneficiază de o indemnizaţie unică în valoare de 120 de salarii lunare, conform ultimei funcţii deţinute de cel decedat. Timp de 5 ani din ziua decesului funcționarului public cu statut special, persoanele care s-au aflat la întreţinerea acestuia beneficiază de o indemnizaţie lunară a cărei valoare este egală cu salariul lunar corespunzător ultimei funcţii deţinute de acesta. La încheierea perioadei menționate se stabileşte o pensie în legătură cu pierderea întreţinătorului, în modul prevăzut de legislaţia în vigoare.

Art 67 Legea Privind funcţionarul public cu statut special din cadrul Ministerului Afacerilor Interne în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №288 din 16.12.2016

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului