Articolul 23 din Legea Privind performanța energetică a clădirilor în Republica Moldova. Certificarea performanței energetice viitoare

(1) La etapa elaborării documentației de proiect a unei clădiri viitoare proiectate, a unei clădiri existente supuse renovării majore sau a unei unități de clădire este necesară obținerea certificatului preliminar de performanță energetică pentru evaluarea viitoarei clase de performanță a acesteia. Setul documentației de proiect se depune la verificatorul de proiect pentru avizare împreună cu certificatul preliminar de performanță energetică. Certificatele preliminare de performanță energetică se eliberează pentru categoriile de clădiri specificate la art. 22 alin. (2) și (3) și includ informațiile indicate la art. 24 alin. (2).

(2) Certificatul preliminar de performanță energetică se întocmește în baza raportului privind evaluarea performanței energetice viitoare, care se anexează la certificat și constituie parte integrantă a acestuia. Raportul privind evaluarea performanței energetice viitoare trebuie să conțină informațiile indicate la art. 24 alin. (3). Modul de întocmire a certificatelor preliminare de performanță energetică și a rapoartelor privind evaluarea performanței energetice viitoare, precum și modul de înregistrare a acestora se stabilesc în Regulamentul privind procedura de certificare a performanței energetice a clădirilor și a unităților de clădire.

(3) Certificatul preliminar de performanță energetică se întocmește utilizând softul specializat elaborat de instituția publică de suport, care este parte a Sistemului informațional național în domeniul eficienței energetice prevăzut la art. 8 alin. (4).

(4) La finalizarea întocmirii certificatului preliminar de performanță energetică de către evaluatorul energetic, cu utilizarea softului specializat, certificatul, inclusiv anexa, se salvează automat în baza de date gestionată de instituția publică de suport și se înregistrează automat în Registrul electronic al certificatelor de performanță energetică, cu mențiunea „certificat preliminar”.

(5) Înainte de darea în exploatare a clădirii recent construite, a clădirii existente după renovarea majoră, a unității de clădire nou-construite sau a unității de clădire existente supuse renovării majore, proprietarul este obligat să asigure evaluarea performanței energetice atinse pentru clădirea sau unitatea de clădire respectivă și să solicite emiterea certificatului de performanță energetică conform art. 24.

(6) Certificatul preliminar de performanță energetică își pierde valabilitatea la momentul emiterii certificatului de performanță energetică conform art. 24.

Art 23 Legea Privind performanța energetică a clădirilor în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №282 din 05.10.2023

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului