Articolul 29 din Legea Privind performanța energetică a clădirilor în Republica Moldova. Inspecția sistemelor de ventilare și condiționare

(1) Părțile accesibile ale sistemelor de ventilare și condiționare sau ale sistemelor combinate de ventilare și condiționare cu o putere nominală utilă de peste 70 kW se supun inspecțiilor periodice. Inspecția periodică implică evaluarea eficienței și a dimensionării sistemelor de ventilare și condiționare în raport cu cerințele de răcire ale clădirii și, atunci când este relevant, evaluarea capacității sistemului de ventilare și condiționare sau a sistemului combinat de ventilare și condiționare de a-și optimiza performanța în condiții de funcționare tipice sau medii.

(2) În cazul în care, după efectuarea inspecției periodice conform alin. (1), în sistemul de ventilare și condiționare sau în sistemul combinat de ventilare și condiționare nu au fost efectuate modificări, inclusiv în cazul în care nu s-au schimbat cerințele de răcire ale clădirii, nu este necesară realizarea evaluării repetate a dimensionării sistemului de ventilare și condiționare.

(3) Cerințele stabilite la alin. (1) nu se aplică sistemelor tehnice ale clădirilor care fac în mod explicit obiectul unei condiții prestabilite de performanță energetică sau care fac obiectul unui contract în care se specifică nivelul convenit de îmbunătățire a eficienței energetice, cum ar fi contractele de performanță energetică, sau sistemelor tehnice care sunt exploatate de un operator de rețea și care fac obiectul unor măsuri de monitorizare a performanței la nivelul sistemului, cu condiția ca rezultatul aplicării acestor măsuri să fie echivalent cu cel care s-ar obține prin aplicarea alin. (1).

(4) La propunerea organului central de specialitate al administrației publice în domeniul energeticii, Guvernul este în drept să decidă cu privire la implementarea unor măsuri alternative în locul celor stabilite la alin. (1), cu condiția ca rezultatul aplicării acestor măsuri să fie echivalent cu cel care s-ar obține prin aplicarea alin. (1). Măsurile alternative implică oferirea asistenței consultative utilizatorilor în ceea ce privește înlocuirea sistemelor de ventilare și condiționare sau a sistemelor combinate de ventilare și condiționare, efectuarea altor modificări ale sistemului de ventilare și condiționare sau ale sistemului combinat de ventilare și condiționare și oferirea de soluții alternative pentru evaluarea eficienței și dimensionarea adecvată a sistemelor respective.

(5) Propunerea organului central de specialitate al administrației publice în domeniul energeticii privind implementarea măsurilor alternative trebuie să fie însoțită de un raport care să includă o evaluare ce demonstrează echivalența impactului aplicării măsurilor alternative propuse cu rezultatele preconizate a fi obținute în urma implementării măsurilor stabilite la alin. (1). Raportul respectiv se expediază Secretariatului Comunității Energetice ca parte integrantă a Planului național integrat privind energia și clima.

(6) Clădirile nerezidențiale care dispun de sisteme de ventilare și condiționare sau de sisteme combinate de ventilare și condiționare cu o putere nominală utilă de peste 290 kW se echipează cu sisteme de automatizare și de control, în măsura în care acest lucru este fezabil din punct de vedere tehnic și economic, în termenele stabilite în cadrul Comunității Energetice.

(7) Sistemele de automatizare și de control menționate la alin. (6) trebuie să corespundă următoarelor cerințe:

a) să asigure în mod continuu monitorizarea, înregistrarea, analiza și ajustarea utilizării energiei;

b) să analizeze eficiența energetică a clădirii în raport cu un criteriu de referință prestabilit, să detecteze pierderile de eficiență ale sistemelor tehnice ale clădirii și să informeze proprietarul sau administratorul/gestionarul clădirii în ceea ce privește oportunitățile de îmbunătățire a eficienței energetice;

c) să permită comunicarea cu sistemele tehnice conectate ale clădirii și cu alte dispozitive din interiorul clădirii și să fie interoperabile cu sistemele tehnice ale clădirii care au diferite tipuri de dispozitive și tehnologii brevetate, inclusiv provenind de la diferiți producători.

(8) În baza studiului de evaluare a fezabilității tehnice și economice efectuat de instituția publică de suport, organul central de specialitate al administrației publice în domeniul energeticii propune Guvernului, la necesitate, stabilirea unor măsuri specifice în ceea ce privește asigurarea implementării în blocurile locative viitoare a sistemelor de automatizare și de control care să dispună de următoarele funcționalități specifice:

a) monitorizarea electronică continuă, care să permită măsurarea eficienței sistemelor de ventilare și condiționare și notificarea proprietarilor sau a administratorilor/gestionarilor clădirilor în cazul în care eficiența reală a sistemului a scăzut semnificativ în raport cu eficiența nominală, precum și în cazul necesității efectuării deservirii tehnice a sistemului;

b) funcționalități de control efectiv, pentru a asigura producerea, distribuția, stocarea și utilizarea optimă a energiei.

(9) Nu este obligatorie efectuarea inspecțiilor periodice în cazul clădirilor echipate cu sisteme de automatizare și de control ce corespund cerințelor stabilite la alin. (7) sau (8).

(10) Cerințele specifice și procedura de efectuare a inspecției sistemelor de ventilare și condiționare, periodicitatea efectuării inspecțiilor, precum și modul de întocmire și înregistrare a rapoartelor de inspecție a sistemelor de ventilare și condiționare, cerințele specifice privind ținerea Registrului electronic al rapoartelor de inspecție a sistemelor de ventilare și condiționare se stabilesc în Regulamentul privind inspecția sistemelor de ventilare și condiționare, inclusiv în funcție de categoria clădirii, de tipul și puterea nominală utilă a sistemului de ventilare și condiționare și de alte condiții, ținându-se cont de costurile de inspecție și de valoarea economiilor de energie estimate care ar putea rezulta în urma efectuării inspecției.

Art 29 Legea Privind performanța energetică a clădirilor în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №282 din 05.10.2023

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului