Articolul 22 din Legea Privind performanța energetică a clădirilor în Republica Moldova. Certificarea performanței energetice a clădirilor și a unităților de clădire

(1) Certificarea performanței energetice a clădirilor și a unităților de clădire (în continuare – certificarea performanței energetice) constituie un proces de evaluare a nivelului de performanță energetică a clădirii sau a unității de clădire în condițiile standard de utilizare a acesteia, care se efectuează în conformitate cu prevederile metodologiei de calcul al performanței energetice a clădirilor.

(2) Certificarea performanței energetice este obligatorie pentru:

a) clădirile viitoare și unitățile de clădire noi;

b) clădirile existente și unitățile de clădire care sunt supuse renovării majore;

c) clădirile existente și unitățile de clădire care se expun la vânzare sau se transmit în locațiune;

d) clădirile publice existente cu o suprafață utilă totală de peste 250 m2;

e) clădirile publice existente și unitățile de clădire care dispun de un certificat de performanță energetică și la care au fost efectuate modificări (reconstrucții, extinderi, modernizări) ce au influențat în mod semnificativ performanța energetică a acestora.

(3) Obligația stabilită la alin. (2) se aplică pentru toate tipurile de clădiri specificate la art. 3 alin. (1).

(4) Nu se supun certificării performanței energetice:

a) clădirile specificate la art. 3 alin. (2);

b) clădirile existente ai căror proprietari confirmă documentar că acestea sunt susceptibile de a fi reconstruite, extinse, modernizate sau demolate, parțial sau total, iar potențialul cumpărător sau locatar intenționează să le reconstruiască, extindă, modernizeze sau să le demoleze, parțial sau total.

(5) Cu excepția cazurilor stabilite la alin. (4), certificarea performanței energetice pentru alte clădiri și unități de clădire decât cele prevăzute la alin. (2) este voluntară, dar poate deveni obligatorie în cazul în care această obligație este prevăzută într-un contract sau într-un program de îmbunătățire a performanței energetice a clădirilor.

(6) Autoritățile administrației publice locale sunt încurajate să asigure evaluarea performanței energetice a clădirilor care aparțin cu drept de proprietate unităților administrativ-teritoriale corespunzătoare și în care își desfășoară activitatea autoritățile administrației publice locale respective, precum și a clădirilor deținute și ocupate de întreprinderile municipale.

(7) În cazul caselor individuale, certificarea performanței energetice se poate baza pe evaluarea unei alte clădiri reprezentative, similare din punctul de vedere al proiectării, dimensiunii și al performanței energetice, cu condiția ca această similitudine să poată fi garantată de evaluatorul energetic care efectuează certificarea performanței energetice a clădirii în cauză.

(8) Certificarea performanței energetice a unităților de clădire se efectuează în aceleași condiții ca și certificarea performanței energetice a întregii clădiri.

(9) În cazul în care clădirea viitoare sau clădirea existentă supusă unei renovări majore se vinde sau se transmite în locațiune, vânzătorul sau locatorul clădirii, la solicitarea cumpărătorului sau a locatarului, este obligat să prezinte certificatul de performanță energetică.

(10) Rezultatele certificării performanței energetice a clădirii sau a unității de clădire se prezintă de evaluatorul energetic în raportul privind evaluarea performanței energetice a clădirii sau a unității de clădire, în baza căruia se întocmește certificatul de performanță energetică. Raportul privind evaluarea performanței energetice se anexează la certificatul de performanță energetică.

(11) Cerințele specifice și procedura de certificare a performanței energetice, inclusiv modul de întocmire a certificatelor de performanță energetică și a rapoartelor privind evaluarea performanței energetice, cerințele specifice privind ținerea Registrului electronic al certificatelor de performanță energetică și modul de înregistrare a certificatelor de performanță energetică, precum și cerințele specifice privind informarea se stabilesc în Regulamentul privind procedura de certificare a performanței energetice a clădirilor și a unităților de clădire.

Art 22 Legea Privind performanța energetică a clădirilor în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №282 din 05.10.2023

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului