Articolul 25 din Legea Privind performanța energetică a clădirilor în Republica Moldova. Eliberarea certificatelor de performanță energetică și informarea potențialilor cumpărători sau locatari ai clădirii sau ai unității de clădire

(1) Certificatele de performanță energetică se eliberează pentru categoriile de clădiri specificate la art. 22 alin. (2) și (3), la solicitarea proprietarului clădirii respective, de către compania care a efectuat certificarea performanței energetice, în bază de contract, în condițiile stabilite la cap. VI.

(2) Proprietarul clădirii trebuie să se asigure că certificatul de performanță energetică este eliberat pentru:

a) clădirile viitoare și pentru unitățile de clădire noi – până la darea în exploatare;

b) clădirile existente și pentru unitățile de clădire care se expun la vânzare sau se transmit în locațiune;

c) clădirile specificate la art. 22 alin. (2) lit. c) și d) – în termen de cel mult 12 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi;

d) clădirile existente și pentru unitățile de clădire care au fost supuse renovării majore – până la darea în exploatare a clădirii renovate;

e) clădirile existente și pentru unitățile acestora care dispun de un certificat de performanță energetică și la care au fost efectuate modificări (reconstrucții, extinderi, modernizări) ce au influențat semnificativ performanța energetică a acestora – până la darea în exploatare a clădirii modificate sau a unităților de clădire modificate.

(3) În cazul vânzării clădirii sau a unității de clădire, proprietarul este obligat să prezinte certificatul de performanță energetică potențialului cumpărător, inclusiv prin publicarea acestuia, pe paginile web corespunzătoare, odată cu anunțul privind vânzarea. După încheierea contractului de vânzare-cumpărare, proprietarul este obligat să înmâneze cumpărătorului certificatul de performanță energetică respectiv.

(4) În cazul în care clădirea sau unitatea de clădire se transmite în locațiune, locatorul este obligat să prezinte potențialului locatar certificatul de performanță energetică, inclusiv prin publicarea acestuia, pe paginile web corespunzătoare, odată cu anunțul privind transmiterea în locațiune. După încheierea contractului de locațiune, locatorul este obligat se înmâneze locatarului o copie a certificatului de performanță energetică respectiv.

(5) În cazul în care clădirea sau unitatea de clădire este vândută sau transmisă în locațiune înainte de a fi construită, vânzătorul sau locatorul este obligat să prezinte cumpărătorului sau locatarului informații cu privire la rezultatele evaluării performanței energetice viitoare ale acesteia. După darea în exploatare a clădirii sau a unității de clădire, vânzătorul sau locatorul este obligat să înmâneze cumpărătorului certificatul de performanță energetică, iar locatarului – o copie a certificatului de performanță energetică.

(6) La vânzarea sau transmiterea în locațiune a unei clădiri sau unități de clădire, vânzătorul sau locatorul este obligat să indice, în toate tipurile de publicitate plasate în acest scop, informația privind indicatorii de performanță energetică specificați în certificatul de performanță energetică eliberat sau, în cazul vânzării ori locațiunii clădirii sau a unității de clădire care nu a fost construită, informația privind indicatorii de performanță energetică determinați în urma evaluării performanței energetice viitoare.

(7) Certificatul de performanță energetică se întocmește utilizând softul specializat elaborat de instituția publică de suport, care este parte a Sistemului informațional național în domeniul eficienței energetice.

(8) La finalizarea întocmirii certificatului de performanță energetică de către evaluatorul energetic, cu utilizarea softului specializat, certificatul, inclusiv anexa, se salvează automat în baza de date gestionată de instituția publică de suport și se înregistrează automat în Registrul electronic al certificatelor de performanță energetică.

Art 25 Legea Privind performanța energetică a clădirilor în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №282 din 05.10.2023

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului