Articolul 1 din Legea Privind prevenirea pierderii și risipei de alimente în Republica Moldova. Scopul și domeniul de aplicare

(1) Scopul prezentei legi este asigurarea tranziției către o economie circulară prin menținerea alimentelor în circuitul consumului, prioritar uman, și evitarea formării deșeurilor alimentare, precum și prin diminuarea cheltuielilor aferente pierderii și risipei de alimente.

(2) Prezenta lege stabilește cadrul juridic aplicat unor măsuri de prevenire a pierderii și risipei de alimente, incluzând măsuri de reducere a deșeurilor alimentare, și reglementează consumul eficient al alimentelor sigure, inclusiv aflate aproape de expirarea termenului de valabilitate, a datei-limită de consum sau aproape de scadența datei durabilității minimale.

(3) Prezenta lege urmărește următoarele obiective generale:

a) prevenirea pierderii și risipei de alimente prin redistribuirea alimentelor sigure în mod prioritar pentru consumul uman;

b) reducerea cantității de deșeuri alimentare generate la toate etapele lanțului alimentar, inclusiv prin reutilizarea alimentelor sau prin prelungirea ciclului de viață al acestora;

c) implementarea principiilor economiei circulare.

(4) Prezenta lege se aplică tuturor etapelor lanțului alimentar, inclusiv în sectorul de alimentație publică.

Art 1 Legea Privind prevenirea pierderii și risipei de alimente în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №299 din 03.11.2022

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021