Articolul 13 din Legea Privind prevenirea pierderii și risipei de alimente în Republica Moldova. Operatorii din domeniul alimentar

(1) Operatorii din domeniul alimentar decid asupra celor mai eficiente măsuri de responsabilizare în propriul domeniu de activitate, destinate să prevină pierderea și risipa de alimente, și le implementează la orice etapă a lanțului alimentar, inclusiv în domeniul serviciilor de gastronomie, de catering, al industriei hoteliere şi al serviciilor prestate în alimentația publică.

(2) Operatorii din domeniul alimentar care transferă alimente prin donație țin evidența alimentelor donate consumatorilor finali care primesc alimentele în mod direct, precum și lista organizațiilor beneficiare care primesc alimentele în baza prevederilor prezentei legi. Donarea alimentelor către o organizație beneficiară nu este condiționată de includerea respectivei organizații în Lista organizațiilor beneficiare, ținută de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.

(3) Operatorii din domeniul alimentar pot participa în mod voluntar, ca parteneri, la activitățile de informare/promovare propuse de autoritățile cu atribuții în domeniul prevenirii pierderii și risipei de alimente și/sau pot iniția propriile activități de informare/promovare în contextul prezentei legi.

(4) Operatorii din domeniul alimentar care transferă alimente prin donație în baza prezentei legi au obligația de a păstra evidența furnizorilor de alimente pe care le transmit organizațiilor beneficiare conform regulilor stabilite de Guvern.

(5) Operatorii din domeniul alimentar care transferă alimente prin donație în baza prezentei legi beneficiază de deduceri și/sau facilități fiscale potrivit prevederilor Codului fiscal nr.1163/1997.

Art 13 Legea Privind prevenirea pierderii și risipei de alimente în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №299 din 03.11.2022

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021