Articolul 14 din Legea Privind prevenirea pierderii și risipei de alimente în Republica Moldova. Organizațiile beneficiare

(1) Organizațiile beneficiare care primesc alimente prin donație în baza prezentei legi redistribuie gratis alimentele respective în mod direct consumatorilor finali sau ca hrană pentru animale.

(2) Prin derogare de la dispoziția alin. (1), organizația beneficiară care primește alimente în baza prezentei legi le poate redistribui în continuare către o altă organizație beneficiară, respectând cumulativ următoarele condiții:

a) organizația beneficiară donatoare este autorizată sanitar-veterinar conform Legii nr.221/2007 privind activitatea sanitară veterinară sau înregistrată oficial în domeniul siguranței alimentelor conform cap. V-1 din Legea nr.50/2013 cu privire la controalele oficiale pentru verificarea conformității cu legislația privind hrana pentru animale și produsele alimentare și cu normele de sănătate și de bunăstare a animalelor de către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor;

b) transferul alimentelor respective are loc cu titlu gratuit;

c) termenul în care se face transferul corespunde prevederilor art.12 alin.(1) și nu periclitează calitatea și siguranța alimentelor;

d) condițiile transferului corespund prevederilor art.12 alin.(8);

e) transferul aceluiași aliment are loc o singură dată, organizația beneficiară care a primit alimentele fiind obligată să dispună de acestea potrivit prevederilor alin. (1) și/sau ale alin. (3) din prezentul articol.

(3) Organizațiile beneficiare țin evidența:

a) operatorilor din domeniul alimentar de la care primesc alimente în baza prevederilor prezentei legi;

b) alimentelor primite de la operatorii din domeniul alimentar sau organizațiile beneficiare donatoare și donate/repartizate consumatorilor finali;

c) organizațiilor beneficiare către care redistribuie alimentele prin donație conform alin. (2) și țin evidența alimentelor donate acestora.

(4) Organizațiile beneficiare asigură respectarea prevederilor Legii nr.296/2017 privind cerințele generale de igienă a prodselor alimentare, ale Legii nr.279/2017 privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare și ale Legii nr.306/2018 privind siguranța alimentelor, precum și aplicarea procedurilor pe baza principiilor de analiză a riscurilor în punctele critice de control (HACCP – Hazard Analysis and Critical Control Points).

(5) În cazul în care alimentele deținute de organizația beneficiară au devenit improprii consumului uman sau animal, organizația beneficiară va întreprinde măsurile prevăzute la art.11 alin. (1).

(6) Pentru a fi incluse în Lista organizațiilor beneficiare, organizațiile interesate depun o cerere la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, pe suport de hârtie sau în format electronic. Modalitatea gestionării acestei liste este reglementată de Guvern.

Art 14 Legea Privind prevenirea pierderii și risipei de alimente în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №299 din 03.11.2022

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021