Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor are următoarele atribuții principale în domeniul prevenirii pierderii și risipei de alimente:
a) participarea la elaborarea proiectelor de acte normative privind implementarea măsurilor de prevenire a pierderii și risipei de alimente;
b) oferirea de consultații, organizarea de seminare și conferințe la nivel național, de programe de informare, instruirea agenților economici și a populației în domeniul prevenirii pierderii și risipei de alimente;
c) controlul oficial și supravegherea siguranței produselor primare, a siguranței alimentelor şi a hranei pentru animale la toate etapele lanțului alimentar;
d) autorizarea sanitar-veterinară a organizațiilor beneficiare ale căror activități sunt prevăzute în anexa nr.6 la Legea nr.221/2007 privind activitatea sanitar-veterinară sau înregistrarea oficială în domeniul siguranței alimentelor conform cu cap. V-1 din Legea nr.50/2013 cu privire la controalele oficiale pentru verificarea conformității cu legislația privind hrana pentru animale și produsele alimentare și cu normele de sănătate și de bunăstare a animalelor;
e) ținerea, actualizarea și publicarea pe pagina sa web oficială, în ordine alfabetică, a Listei organizațiilor beneficiare, ce cuprinde denumirile organizațiilor beneficiare, adresele și datele de contact ale acestora, tipurile/categoriile de alimente pasibile de a fi primite de către acestea în calitate de donații.
Art 7 Legea Privind prevenirea pierderii și risipei de alimente în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №299 din 03.11.2022
Structura actului