Articolul 6 din Legea Privind protejarea patrimoniului arheologic în Republica Moldova. Cercetarea arheologică preventive

(1) Cercetarea arheologică preventivă este de competența Agenției Naționale Arheologice și se realizează conform unui program al agenției ori la solicitarea persoanelor fizice sau juridice interesate, ori ca urmare a notificării acesteia de către autoritățile administrației publice locale cu privire la demararea unor proiecte de intervenții asupra solului.

(2) La solicitarea certificatului de urbanism pentru proiectare conform Legii privind autorizarea executării lucrărilor de construcţie, emitentul certificatului de urbanism pentru proiectare este obligat, în cazul lucrărilor de construcţie care presupun intervenții asupra solului, indiferent de tipul lucrărilor preconizate și forma de proprietate a terenurilor, să notifice, în termen de 2 zile lucrătoare, în scris şi în format electronic, Agenția Națională Arheologică, cu anexarea planului terenului pe care urmează să fie efectuate lucrările.

(3) Agenția Națională Arheologică realizează din surse proprii cercetarea arheologică preventivă și remite emitentului certificatului de urbanism pentru proiectare, în termen de 10 zile lucrătoare din data notificării, gratuit, avizul de expertiză arheologică. În cazul documentării patrimoniului arheologic în zona preconizată pentru lucrările de construcție, emitentul este obligat, la momentul eliberării certificatului de urbanism pentru proiectare, să informeze solicitantul certificatului de urbanism cu privire la necesitatea ocolirii zonei cu patrimoniu arheologic sau aplicării pentru această zonă a procedurii de descărcare de sarcină arheologică.

(4) În cazul descoperirilor arheologice întîmplătoare în zonele de efectuare a lucrărilor de construcție sau de alt gen ce presupun intervenții asupra solului, beneficiarul lucrărilor și persoanele antrenate în aceste descoperiri sînt obligați să sisteze lucrările în zona respectivă și să anunțe, în timp de 24 de ore, Agenția Națională Arheologică în vederea efectuării procedurii de descărcare de sarcină arheologică.

(5) Agenția Națională Arheologică beneficiază de dreptul de a aplica prescripții, inclusiv de a sista lucrările de intervenții asupra solului în cazul unor descoperiri arheologice întîmplătoare pînă la finalizarea procedurii de descărcare de sarcină arheologică.

Art 6 Legea Privind protejarea patrimoniului arheologic în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №218 din 17.09.2010

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului