Articolul 39 din Legea Privind societăţile cu răspundere limitată în Republica Moldova. Distribuirea profitului net

(1) Societatea distribuie anual profitul net înregistrat după achitarea impozitelor şi altor plăţi obligatorii, dacă statutul nu prevede altfel. Hotărîrea privind determinarea părţii profitului net care urmează a fi distribuită se adoptă de adunarea generală a asociaţilor. Cota-parte din profitul net distribuit asociatului constituie dividend.

(11) Societatea distribuie profitul net și plătește dividende anuale sau intermediare (trimestriale sau semestriale). Plata dividendelor intermediare se efectuează în temeiul situațiilor financiare interimare din care rezultă suficiența fondurilor disponibile. Cuantumul dividendelor anuale/intermediare nu poate depăși cuantumul profitului net de la sfârșitul perioadei de gestiune majorat cu profitul nerepartizat din anii precedenți, diminuat cu pierderile anilor precedenți și sumele depuse în capitalul de rezervă. Dividendele anuale nu pot avea un cuantum mai mic decât dividendele intermediare aprobate.

(2) Profitul net se distribuie proporţional mărimii părţii sociale, dacă statutul nu prevede altfel. Modul de distribuire a profitului net al societăţii poate fi modificat prin hotărîrea adunării generale a asociaţilor, care se adoptă cu votul unanim al asociaţilor.

(3) Dividendele se plătesc asociaților în formă bănească, în decurs de 30 de zile de la data adoptării hotărârii privind distribuirea acestora, dacă adunarea generală a asociaților nu a stabilit un alt termen sau dacă statutul nu prevede altfel.

(4) Obligațiile societății referitoare la plata dividendelor apar la data adoptării hotărârii cu privire la plata lor.

(5) Societatea nu are dreptul să garanteze plata dividendelor.

(6) În hotărârea cu privire la plata dividendelor se va indica:

a) data la care este întocmită lista asociaților care au dreptul să primească dividende;

b) cuantumul dividendelor pentru fiecare leu din partea socială sau altă modalitate de repartizare, stabilită în conformitate cu prezenta lege;

c) forma și termenul de plată a dividendelor.

(7) Pentru fiecare plată a dividendelor, administratorul societății asigură întocmirea listei asociaților care au dreptul să primească dividende. În lista asociaților care au dreptul să primească dividende se includ persoanele care au statut de asociați la data adoptării hotărârii adunării generale a asociaților privind plata dividendelor sau la o dată ulterioară, stabilită în hotărârea respectivă. Persoanele care au devenit asociați în temeiul art. 25 după întocmirea listei menționate au dreptul la dividende dacă actul juridic privind dobândirea părții sociale nu prevede altfel.

(8) Mărimea dividendelor anunțate pentru fiecare leu din partea socială trebuie să fie egală, indiferent de momentul dobândirii părții sociale, dacă nu s-a stabilit, în conformitate cu prezenta lege, o altă modalitate de repartizare a profitului net (dividendelor).

(9) Hotărârea privind plata dividendelor se aduce la cunoștința fiecărui asociat nu mai târziu de 7 zile lucrătoare de la data adoptării și poate fi făcută publică în modul stabilit de adunarea generală a asociaților.

(10) Dividendele care nu au fost primite de asociat din vina sa în decurs de 3 ani de la data expirării termenului de plată a dividendelor, comunicat în condițiile alin. (9), se trec la venitul societății și nu pot fi revendicate.

Art 39 Legea Privind societăţile cu răspundere limitată în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №135 din 14.06.2007

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului