Articolul 77 din Legea Privind societăţile cu răspundere limitată în Republica Moldova. Desemnarea cenzorului

(1) Pentru exercitarea controlului asupra gestiunii societăţii şi acţiunilor administratorului, adunarea generală a (1) Pentru exercitarea controlului asupra gestiunii societăţii şi activității administratorului, adunarea generală a asociaţilor poate desemna unul sau mai mulţi cenzori dintre asociaţi sau dintre terţi. Dacă numărul asociaţilor depăşeşte 15, desemnarea cenzorului este obligatorie. Numărul de cenzori se stabileşte în statut.

(2) Cenzorul se desemnează pentru o perioadă de 3 ani şi oricînd poate fi eliberat.

(3) Nu pot fi cenzori:

a) administratorul şi membrii consiliului societăţii;

b) persoanele afiliate administratorului;

c) salariații contabilității societății;

d) persoanele indicate la art. 69 alin. (2).

(4) Dacă cenzorul a fost desemnat cu încălcarea prevederilor alin.(3), hotărîrea privind desemnarea lui este nulă, el nu are dreptul să exercite atribuţiile cenzorului şi este obligat să demisioneze.

(5) Cenzorul poate primi o indemnizaţie fixă, determinată de adunarea generală a asociaţilor.

(51) În cazul societăților comerciale cu capital integral sau majoritar public, împuternicirile cenzorului încetează la data suspendării raporturilor de serviciu conform prevederilor art. 52, 53 și 54 din Legea nr. 158/2008 cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public, a expirării mandatului conform art. 9 alin. (1) din Legea nr. 80/2010 cu privire la statutul personalului din cabinetul persoanelor cu funcții de demnitate publică, a suspendării și/sau a încetării mandatului conform prevederilor art. 21 și 22 din Legea nr. 199/2010 cu privire la statutul persoanelor cu funcții de demnitate publică, și/sau a încetării raporturilor de serviciu în cadrul autorității publice care l-a înaintat pentru promovare.

În acest caz, după obținerea copiei actului administrativ privind eliberarea/demisia/concedierea/suspendarea raporturilor de muncă ale persoanei promovate în calitate de cenzor, emis de către autoritatea care a înaintat pentru promovare candidatura respectivă, autoritatea publică care exercită calitatea de acționar convoacă adunarea generală extraordinară, în cadrul căreia se aprobă decizia de substituire a cenzorului eliberat/demisionat/concediat/suspendat la locul de muncă de bază, iar achitarea indemnizației lunare pentru acesta încetează la data semnării procesului-verbal al adunării generale extraordinare.

(6) În cazul în care cenzorul nu a fost desemnat, fiecare sau unul dintre asociaţii care nu sînt administratori ai societăţii se învestesc cu dreptul de control.

(7) Societatea este în drept să desemneze în locul cenzorului un auditor independent.

Art 77 Legea Privind societăţile cu răspundere limitată în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №135 din 14.06.2007

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului