Articolul 43-1 din Legea Privind societăţile cu răspundere limitată în Republica Moldova. Contractul asociaților

(1) Doi sau mai mulți asociați pot încheia un contract privind modul de realizare a unor drepturi și de exercitare a unor obligații ale asociaților rezultate din prezenta lege.

(2) Prin contract, asociații se pot obliga de a acționa într-un anumit mod sau de a se abține de la anumite acțiuni, cum ar fi, dar fără a se limita la acestea:

a) de a vota într-un anumit mod la luarea deciziilor în cadrul organelor societății;

b) de a cumpăra și/sau de a vinde partea socială la survenirea anumitor condiții, la prețul convenit sau determinabil, ori de a se abține de la înstrăinare;

c) de a realiza anumite acțiuni în legătură cu administrarea societății, reorganizarea sau încetarea activității ori de a se abține de la săvârșirea lor;

d) de a exercita alte drepturi sau de a executa alte obligații.

Asociații care au încheiat un contract ce presupune operațiuni de concentrare economică sunt obligați, înainte de punerea în aplicare a acestora, să notifice Consiliul Concurenței în cazurile și în modul prevăzute de legislația din domeniul concurenței.

(3) Clauza din contract cu privire la obligația asociaților de a vota conform instrucțiunilor organelor de conducere ale societății este nulă. Această normă nu se aplică dacă asociatul semnatar al contractului deține concomitent și calitatea de membru al organului de conducere al societății.

(4) Contractul se încheie în scris și produce efecte doar pentru părțile contractante.

(5) Conținutul contractului are caracter confidențial dacă actele normative sau contractul nu prevede altfel. Cel puțin unul dintre asociații semnatari este obligat să informeze, în scris și în termen rezonabil, societatea despre existența și durata contractului.

(6) În vederea apărării interesului legal ocrotit, creditorul societății poate încheia contract cu asociații prin care ultimii se obligă să își realizeze drepturile sau să se abțină de la realizarea lor în modul convenit, inclusiv să voteze într-un anumit fel la adunările generale, să desfășoare în mod coordonat alte acțiuni legate de administrarea societății, să înstrăineze sau să dobândească părți sociale la survenirea anumitor condiții ori să se abțină de la înstrăinarea părților sociale până la survenirea acestora.

(7) Hotărârea organului de conducere al societății adoptată după semnarea contractului asociaților prevăzut la alin. (1) și care este contrară condițiilor acestuia poate fi contestată și declarată nulă dacă contractul a fost încheiat de toți asociații participanți la adoptarea hotărârii supuse contestării.

(8) Litigiile născute din contractul prevăzut la alin. (1) se soluționează conform normelor Codului civil cu privire la executarea obligațiilor.

(9) Părțile contractului prevăzut la art. (1) pot cere organului înregistrării de stat să noteze în Registrul de stat al persoanelor juridice faptul existenței contractului respectiv sau unele condiții ale acestuia.

(10) Dispozițiile prezentului articol nu aduc atingere obligațiilor operatorilor (administratorilor) și participanților la infrastructurile pieței financiare în Republica Moldova a căror activitate este reglementată, licențiată, monitorizată și supravegheată de Banca Națională a Moldovei.

Art 43-1 Legea Privind societăţile cu răspundere limitată în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №135 din 14.06.2007

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului