Articolul 77-1 din Legea Privind societăţile cu răspundere limitată în Republica Moldova. Desemnarea comitetului de audit

(1) Pentru exercitarea controlului asupra gestiunii societăţii şi acţiunilor administratorului, adunarea generală a asociaţilor poate desemna unul sau mai mulţi cenzori dintre asociaţi sau dintre terţi. Dacă numărul asociaţilor depăşeşte 15, desemnarea cenzorului este obligatorie, cu excepția societăților ce constituie vehicul investițional în cadrul unui proiect de finanțare participativă în condițiile Legii privind serviciile de finanțare participativă. Numărul de cenzori se stabileşte prin actul de constituire al societăţii.

(2) Particularitățile constituirii, atribuțiile, funcțiile şi responsabilitățile comitetului de audit sunt statuate la art. 44 și 45 din Legea nr. 271/2017 privind auditul situațiilor financiare.

(3) În cazul unei societăți de interes public în care statul/unitatea administrativ-teritorială deține mai mult de 50% din capitalul social, cel puțin unul dintre membrii comitetului de audit va fi reprezentantul Ministerului Finanțelor, al Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării şi/sau, după caz, al direcției de ramură a autorității administrației publice locale.

(4) În cazul societăților comerciale cu capital integral sau majoritar public, împuternicirile membrului comitetului de audit încetează la data suspendării raporturilor de serviciu conform prevederilor art. 52, 53 și 54 din Legea nr. 158/2008 cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public, a expirării mandatului conform art. 9 alin. (1) din Legea nr. 80/2010 cu privire la statutul personalului din cabinetul persoanelor cu funcții de demnitate publică, a suspendării și/sau a încetării mandatului conform prevederilor art. 21 și 22 din Legea nr. 199/2010 cu privire la statutul persoanelor cu funcții de demnitate publică, și/sau a încetării raporturilor de serviciu în cadrul autorității publice care l-a înaintat pentru promovare.

În acest caz, după obținerea copiei actului administrativ privind eliberarea/demisia/concedierea/suspendarea raporturilor de muncă ale persoanei promovate în calitate de membru al comitetului de audit, emis de către autoritatea care a înaintat pentru promovare candidatura respectivă, autoritatea publică care exercită calitatea de asociat convoacă adunarea generală extraordinară, în cadrul căreia se aprobă decizia de substituire a membrului comitetului de audit eliberat/demisionat/concediat/suspendat la locul de muncă de bază, iar achitarea indemnizației lunare pentru acesta încetează la data semnării procesului-verbal al adunării generale extraordinare.


Art 77-1 Legea Privind societăţile cu răspundere limitată în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №135 din 14.06.2007

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului