Articolul 3 din Legea Privind subprodusele de origine animală și produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman în Republica Moldova. Noţiuni de bază

În sensul prezentei legi, următoarele noţiuni principale se definesc astfel:

amelioratori de sol – materialele de origine animală folosite pentru a menține sau îmbunătăți nutriția plantelor, precum și proprietățile fizice, chimice și activitatea biologică a solurilor, fie separat, fie împreună; aceștia pot include gunoi de grajd, conținut din tractul digestiv, compost și resturi de digestie;

coincinerare – recuperarea sau eliminarea subproduselor de origine animală ori a produselor derivate, dacă acestea sunt deșeuri, într-o instalație de coincinerare;

combustie – proces de oxidare sau ardere, în vederea utilizării valorii energetice, a subproduselor de origine animală sau a produselor derivate dacă acestea nu sunt deșeuri;

deșeuri de catering – orice deșeuri alimentare, inclusiv uleiurile de gătit uzate, provenite din restaurante, unități de catering, bucătării centrale și bucătării casnice;

gunoi de grajd – excremente și/sau urină provenite de la animalele de fermă, altele decât peștii de crescătorie, cu sau fără așternut;

hrană pentru animale – orice substanță sau produs, inclusiv aditivii, indiferent dacă sunt prelucrate, parțial prelucrate sau neprelucrate, destinate hrănirii pe cale orală a animalelor;

incinerare – eliminarea subproduselor de origine animală sau a produselor derivate ca deșeuri într-o instalație de incinerare;

introducere pe piață – furnizarea contra cost ori gratuită a subproduselor de origine animală sau a produselor derivate, care au fost clasificate, depozitate și prelucrate în vederea furnizării;

materiale cu riscuri specificate – următoarele țesuturi sunt desemnate ca materiale cu riscuri specificate: capul (exceptând limba), inclusiv creierul, ochii, ganglionul trigeminal, amigdalele, timusul, splina şi măduva spinării de la bovinele cu vârsta de peste 6 luni şi intestinele de la duoden până la rect de la bovinele de orice vârstă; coloana vertebrală (exceptând vertebrele caudale), apofizele spinoase şi transversale ale vertebrelor cervicale, toracice şi lombare, precum şi creasta sacrală mediană şi aripile sacrumului, dar incluzând ganglionii rădăcinii dorsale proveniţi de la animalele cu vârsta de peste 30 de luni; craniul, inclusiv creierul şi ochii, amigdalele, măduva spinării de la ovinele şi caprinele cu vârsta de peste 12 luni sau care au un incisiv permanent erupt prin gingie, precum şi splina de la toate ovinele şi caprinele care provin de la animale de origine;

nămoluri rezultate în urma centrifugării sau separării – materialul colectat ca subprodus în urma purificării laptelui crud și a separării laptelui degresat și a smântânii de la laptele crud;

operator – orice persoană fizică sau juridică care are un subprodus de origine animală sau un produs derivat sub controlul său direct, inclusiv transportatorii, comercianții și utilizatorii;

produse derivate – produsele obținute în urma unuia sau mai multor tratamente, transformări sau etape de prelucrare a subproduselor de origine animală;

produse de origine animală – produsele alimentare de origine animală, inclusiv mierea și sângele, moluștele bivalve, echinodermele, tunicatele și gasteropodele marine vii, destinate consumului uman, precum și celelalte animale destinate preparării pentru a fi furnizate vii consumatorului final;

rampă de gunoi autorizată – rampă de gunoi pentru care a fost eliberată o autorizație în conformitate cu prevederile Legii nr. 221/2007 privind activitatea sanitar-veterinară;

subproduse de origine animală – corpuri întregi sau părți din corpuri de animale, produsele de origine animală sau alte produse obținute de la animale, care nu sunt destinate consumului uman, incluzând ovulele, embrionii și materialul seminal;

sterilizarea sub presiune – prelucrarea subproduselor de origine animală, după reducerea la particule cu mărimea maximă de 50 mm, la o temperatură mai mare de 133°C timp de cel puțin 20 de minute fără întrerupere, la o presiune absolută de cel puțin 3 bari;

utilizator – orice persoană fizică sau juridică care utilizează subproduse de origine animală și produse derivate în scopuri furajere specifice, în scop de cercetare sau în alte scopuri specifice;

unitate sau instalație – orice loc, altul decât navele de pescuit, în care se desfășoară o operațiune ce implică manipularea subproduselor de origine animală sau a produselor derivate.

Art 3 Legea Privind subprodusele de origine animală și produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №129 din 19.09.2019

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului