Articolul 26 din Legea Privind subprodusele de origine animală și produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman în Republica Moldova. Analiza riscurilor și punctele critice de control

(1) Operatorii care efectuează una dintre următoarele activități instituie, pun în aplicare și întrețin una sau mai multe proceduri scrise permanente, bazate pe principiile „analiza riscurilor și punctele critice de control” (HACCP), pentru:

a) prelucrarea subproduselor de origine animală și pentru transformarea subproduselor de origine animală în biogaz și compost;

b) manipularea și depozitarea mai multor categorii de subproduse de origine animală sau produse derivate în aceeași unitate sau instalație;

c) fabricarea hranei pentru animalele de companie.

(2) Operatorii menționați la alin. (1) trebuie:

a) să identifice toate riscurile care urmează să fie prevenite, eliminate sau aduse la un nivel acceptabil;

b) să identifice punctele critice la nivelul cărora un control este indispensabil pentru prevenirea ori eliminarea unui risc sau pentru aducerea acestuia la un nivel acceptabil;

c) să stabilească, în punctele critice de control, limitele critice care diferențiază acceptabilitatea de inacceptabilitate, în scopul prevenirii, eliminării sau reducerii riscurilor identificate;

d) să stabilească și să aplice proceduri de supraveghere eficientă a punctelor critice de control;

e) să stabilească acțiunile de corecție care trebuie să fie aplicate atunci când supravegherea indică faptul că un punct critic de control nu este controlat;

f) să stabilească procedurile destinate verificării caracterului complet și eficient al măsurilor descrise la lit. a)–e). Procedurile de verificare se efectuează periodic;

g) să întocmească documente și dosare interne, în funcție de natura și de mărimea întreprinderii, pentru dovedirea aplicării efective a măsurilor definite la lit. a)–f).

(3) În cazul modificării unui produs, a unui procedeu sau a unei etape de producție, prelucrare, depozitare ori distribuție, operatorii își revizuiesc procedura și îi aduc modificările necesare.

Art 26 Legea Privind subprodusele de origine animală și produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №129 din 19.09.2019

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului