Articolul 23 din Legea Privind subprodusele de origine animală și produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman în Republica Moldova. Cerințe generale de igienă

(1) Operatorii se asigură că unitățile sau instalațiile aflate sub controlul lor, care efectuează activitățile menționate la art. 22 alin. (2) lit. a) și h):

a) sunt construite astfel încât să permită curățarea eficientă și dezinfectarea și că, în caz de necesitate, construcția dușumelelor facilitezează drenarea lichidelor;

b) dispun de instalații de igienă personală, precum cabine pentru duș cu apă caldă, toalete, vestiare și chiuvete pentru personal;

c) dețin dispozitive adecvate pentru protecția împotriva dăunătorilor, precum insectele, rozătoarele și păsările;

d) mențin instalațiile și echipamentele în stare bună de funcționare și se asigură că aparatele de măsură sunt calibrate periodic;

e) sunt prevăzute cu dispozitive adecvate pentru curățarea și dezinfectarea îmbrăcămintei și încălțămintei de protecție, a containerelor și a vehiculelor, astfel încât să se evite riscul contaminării.

(2) Orice persoană care lucrează în unitatea sau în instalația menționată la alin. (1) poartă îmbrăcăminte și încălțăminte de protecție, care sunt prelucrate și dezinfectate periodic.

(3) Atunci când este cazul, într-o anumită unitate sau instalație:

a) persoanele care lucrează în spațiul contaminat nu intră în zona curată înainte de a-și schimba sau de a-și dezinfecta îmbrăcămintea și încălțămintea de lucru;

b) echipamentele și aparatura nu sunt mutate din zona contaminată în zona curată decât după ce au fost în prealabil curățate și dezinfectate;

c) operatorul stabilește o procedură privind deplasările persoanelor pentru a controla deplasările acestora și a descrie utilizarea corectă a băilor de dezinfectare a încălțămintei și a roților.

(4) În unitățile sau instalațiile care efectuează activitățile menționate la art. 22 alin. (2) lit. a):

a) subprodusele de origine animală sunt manipulate astfel încât să se evite riscul contaminării;

b) subprodusele de origine animală sunt prelucrate în cel mai scurt timp posibil. După prelucrare, produsele derivate sunt manipulate și depozitate astfel încât să se evite riscul contaminării;

c) după caz, în timpul oricărei procesări aplicate subproduselor de origine animală și produselor derivate, fiecare parte din subprodusul de origine animală și din produsele derivate este tratată la o anumită temperatură pentru o perioadă determinată de timp și sunt prevenite riscurile recontaminării;

d) operatorii verifică periodic parametrii aplicabili (în special temperatura, presiunea, timpul, dimensiunea particulelor), atunci când este cazul, prin dispozitive automate;

e) sunt elaborate și fundamentate proceduri de curățare pentru toate secțiunile unităților sau instalațiilor.

Art 23 Legea Privind subprodusele de origine animală și produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №129 din 19.09.2019

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului