Articolul 12 din Legea Privind subprodusele de origine animală și produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman în Republica Moldova. Materiale de categoria a 3-a

Materialele de categoria a 3-a cuprind următoarele subproduse de origine animală:

a) carcasele și părțile următoare care provin de la animale ce au fost sacrificate într-un abator și au fost considerate potrivite pentru a fi sacrificate în vederea consumului uman în urma unei inspecții ante-mortem sau corpurile și părțile următoare care provin de la vânatul ucis în vederea consumului uman:

1. carcasele sau cadavrele și părțile de animale care sunt respinse ca fiind nepotrivite pentru consumul uman, dar care nu au prezentat niciun semn al unei boli transmisibile oamenilor sau animalelor;

2. capetele de păsări;

3. pieile, inclusiv bucăți și așchii ale acestora, coarnele și picioarele, inclusiv falangele și oasele carpiene și metacarpiene, oasele tarsiene și metatarsiene ale:

– animalelor, altele decât rumegătoare, care necesită testare în vederea depistării infecţiei cu encefalopatie spongiformă transmisibilă;

– rumegătoarelor care au fost testate cu rezultate negative;

4. părul de porc;

5. penele;

b) subprodusele de origine animală provenite de la păsări și lagomorfe sacrificate la fermă, care nu prezintă semne de boală transmisibilă oamenilor sau animalelor;

c) sângele de la animale care nu au prezentat niciun semn al unei boli transmisibile oamenilor sau animalelor prin intermediul sângelui obținut de la următoarele animale care au fost sacrificate într-un abator după ce au fost considerate potrivite pentru a fi sacrificate în vederea consumului uman în urma unei inspecții ante-mortem:

1. animalele, altele decât rumegătoare, care necesită testare în vederea depistării infecţiei cu encefalopatie spongiformă transmisibilă;

2. rumegătoarele care au fost testate cu rezultate negative;

d) subprodusele de origine animală provenite din fabricarea produselor destinate consumului uman, inclusiv oasele degresate, jumările și nămoluri rezultate în urma centrifugării sau separării din prelucrarea laptelui;

e) produsele de origine animală sau alimentele ce conțin produse de origine animală, care nu mai sunt destinate consumului uman din motive comerciale sau din cauza unor probleme de fabricație ori defecte de ambalare, ori a altor defecte din care nu poate apărea niciun risc pentru sănătatea publică sau cea animală;

f) hrana pentru animalele de companie sau furajele de origine animală, sau alimentele ce conțin subproduse de origine animală ori produse derivate, care nu mai sunt destinate hranei animalelor din motive comerciale sau din cauza unor probleme de fabricație ori defecte de ambalare, ori a altor defecte din care nu poate apărea niciun risc pentru sănătatea publică sau cea animală;

g) sângele, placenta, lâna, penele, părul, coarnele, tăieturile de copite și laptele crud provenite de la animale vii care nu au prezentat niciun semn al unei boli transmisibile oamenilor sau animalelor prin intermediul produsului în cauză;

h) animalele acvatice și părți ale acestor animale, cu excepția mamiferelor marine, care nu au prezentat niciun semn al unei boli transmisibile oamenilor sau animalelor;

i) subprodusele de origine animală din animale acvatice, care provin din unități sau instalații de fabricare a produselor pentru consumul uman;

j) următoarele materiale provenite de la animale care nu au prezentat niciun semn al unei boli transmisibile oamenilor sau animalelor prin intermediul materialului în cauză:

1. cochilii ale crustaceelor cu țesuturi moi sau carne;

2. materialele care provin de la animale terestre:

– subproduse de incubator;

– ouă;

– subproduse din ouă, inclusiv coji de ouă;

3. pui de o zi, uciși din motive comerciale;

k) nevertebratele acvatice și terestre, altele decât speciile patogene pentru oameni sau animale;

l) animalele și părți ale acestora din ordinele zoologice Rodentia și Lagomorpha, cu excepția materialelor de categoria 1 menționate la art. 10 lit. a) pct. 3, 4 și 5 și a materialelor de categoria a 2-a menționate la art. 11 lit. a)–g);

m) pieile, copitele, penele, lâna, coarnele, părul și blana provenite de la animale moarte care nu au prezentat niciun semn al unei boli transmisibile oamenilor sau animalelor prin intermediul produsului în cauză, altele decât cele menționate la lit. a) din prezentul articol;

n) țesutul adipos de la animale care nu au prezentat niciun semn al unei boli transmisibile oamenilor sau animalelor prin intermediul materialului în cauză și care au fost sacrificate într-un abator și au fost considerate potrivite pentru a fi sacrificate în vederea consumului uman în urma unei inspecții ante-mortem;

o) deșeurile de catering, altele decât cele menționate la art. 10 lit. f);

p) carcase și părţi de animale sacrificate sau, în cazul vânatului, cadavre sau părţi de animale ucise și care sunt adecvate consumului uman în conformitate cu legislaţia națională, dar nu sunt destinate consumului uman din motive comerciale.

Art 12 Legea Privind subprodusele de origine animală și produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №129 din 19.09.2019

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului