Articolul 13 din Legea Apelor în Republica Moldova. Monitorizarea resurselor de apă

(1) Monitorizarea şi evidenţa sistematică a stării apelor de suprafaţă, a apelor subterane şi a zonelor protejate se efectuează de către Ministerul Mediului, prin intermediul instituţiilor subordonate, în modul stabilit printr-un regulament aprobat de Guvern. La prizele de apă potabilă, de apă de irigare şi în zonele de agrement monitorizarea se va efectua în comun cu Ministerul Sănătăţii.

(1-1) Monitoringul științific al stării resurselor de apă se efectuează de către instituțiile de cercetare, inclusiv în baza rezultatelor și informației primare obținute de la Agenția de Mediu.

(1-2) Programele de monitorizare a stării apelor de suprafață și subterane și a zonelor protejate se elaborează cu scopul formării unei viziuni coerente și complete asupra stării apelor din cadrul fiecărui district al bazinului hidrografic:

a) în cazul apelor de suprafață, aceste programe se referă la monitorizarea volumului și nivelului sau ratei debitului, în măsura în care acestea prezintă importanță pentru starea ecologică și chimică și potențialul ecologic, precum și la monitorizarea stării ecologice și chimice și a potențialului ecologic;

b) în cazul apelor subterane, aceste programe se referă la monitorizarea stării chimice și cantitative;

c) în cazul zonelor protejate, aceste programe se completează cu specificațiile conținute în legislația Uniunii Europene, pe baza căreia s-a stabilit fiecare zonă protejată.

(2) Regulamentul menţionat la alin.(1) specifică parametrii supuşi monitorizării, procedurile şi măsurile tehnice necesare, fără a se limita la ele, pentru prelevarea de probe şi respectarea cerinţelor de analiză la fiecare parametru, pentru controlul calităţii, pentru practicile de laborator şi înregistrarea de date.

(3) Posesorii de terenuri riverane sunt obligaţi să le permită reprezentanţilor autorizaţi de Ministerul Mediului, fără a percepe plată, întreprinderea pe teren a următoarelor acţiuni:

a) trecerea sau circulaţia personalului cu atribuţii de serviciu în gestionarea apelor în scopul îndeplinirii lor;

b) transportarea şi depozitarea temporară a materialelor şi a utilajelor, circulaţia acestora şi a personalului, pompările experimentale, în cazul forajelor hidrogeologice, care fac parte din reţeaua naţională de monitorizare;

c) amplasarea, în albie şi pe maluri, de borne, repere, aparate de măsură şi de control sau de alte aparate ori instalaţii, necesare studiului apelor, precum şi accesul pentru întreţinerea instalaţiilor destinate acestor activităţi;

d) accesul pentru efectuarea lucrărilor de cercetare ştiinţifică pe teren.

(4) Prejudiciul cauzat prin acţiunile prevăzute la alin. (3) lit. a) şi b) se repară din contul alocaţiilor bugetare de stat sau din contul persoanelor autorizate care au cauzat prejudiciul, iar cel cauzat prin acţiunile de la lit.c) şi d) se repară în alt mod prevăzut de legislaţie.

Art 13 Legea Apelor în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №272 din 23.12.2011

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului