Articolul 53-1 din Legea Apelor în Republica Moldova. Limitele fâșiilor riverane de protecție a apelor

(1) Limita exterioară a fâșiei riverane de protecție a apelor se stabilește de la limita albiei minore/cuvetei corpului de apă, în funcție de activitatea proceselor de eroziune, caracterul reliefului, particularitățile de folosire a corpului de apă, precum și de existența luncii înmlăștinite.

(2) Pentru cursurile de apă, lățimea fâșiilor riverane de protecție a apelor se stabilește, în funcție de lungimea acestora, în următoarele mărimi:

a) pentru pâraie până la 10 km – cel puțin 5 m;

b) pentru râuri mici de la 10 la 100 km – cel puțin 20 m;

c) pentru râuri mijlocii de la 100 la 200 km – cel puțin 50 m;

d) pentru râuri mari peste 200 km – cel puțin 100 m.

(3) Pentru iazurile și lacurile de acumulare situate în albiile cursurilor de apă, lățimea fâșiilor riverane de protecție a apelor se stabilește la o distanță indicată în proiectele de execuție sau în regulamentele de exploatare, iar în lipsa acestora – în funcție de lungimea cursului și de caracterul pantelor aferente. Pentru lacurile și iazurile antierozionale (neamplasate pe cursuri de apă), în lipsa unor proiecte de execuție, fâșiile se stabilesc la o distanță de minimum 15 metri de la nivelul pragului deversorului de ape mari al barajului.

(4) Pentru heleșteie și bazinele de apă, lățimea fâșiei riverane de protecție a apelor se stabilește la o distanță indicată în proiectul de execuție, iar în lipsa acestuia, hotarul fâșiei coincide cu linia de jos a tălpii taluzului uscat al construcției hidrotehnice.

(5) Pe sectoarele cursurilor de apă cu procese intense de formare a albiei, fâșia riverană de protecție a apelor se stabilește de la brâul meandrelor, iar pentru izvoarele cursurilor de apă – în funcție de lungimea cursului și de caracterul pantelor aferente.

(6) De-a lungul sectoarelor îndiguite ale cursurilor de apă, hotarul fâșiei riverane de protecție a apelor se unește cu linia de jos a tălpii taluzului uscat al digului de protecție contra inundațiilor.

(7) Pe sectoarele cursurilor de apă ce intră în componența sistemelor de hidroameliorare, lățimea fâșiilor riverane de protecție a apelor se stabilește luându-se în considerare particularitățile de construcție și de exploatare a elementelor acestor sisteme și cerințele prezentei legi.

(8) Pentru cursurile de apă sau pentru unele sectoare ale acestora a căror albie a fost adâncită și/sau îndreptată ori a fost conectată la canale consolidate, tuburi sau alte construcții hidrotehnice, lățimea fâșiilor riverane de protecție a apelor se stabilește în funcție de lungimea cursului de apă și de caracterul pantelor adiacente.

(9) Dimensiunile fâșiilor riverane de protecție a apelor în teritoriul localităților se stabilesc conform documentației de urbanism și de amenajare a teritoriului. În lipsa acestei documentații, dimensiunile fâșiilor riverane de protecție a apelor se stabilesc în procesul de delimitare a terenului, ținându-se cont de criteriile stabilite de prezentul articol, iar materialele de delimitare se coordonează cu entitatea care gestionează resursa de apă.

(10) Malurile corpurilor de apă din perimetrul fâșiilor riverane de protecție a apelor se consolidează, în mod obligatoriu, prin plantarea de arbori și arbuști hidrofili.

Art 53-1 Legea Apelor în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №272 din 23.12.2011

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului