Articolul 22 din Legea Apelor în Republica Moldova. Folosinţa generală a apei

(1) Se consideră folosință generală a apei desfășurarea activităților care implică captarea de ape subterane sau de suprafață dacă pentru aceasta nu se folosesc instalații sau se folosesc instalații de capacitate mică de până la 0,2 litri/secundă, destinate exclusiv satisfacerii necesităților gospodăriei proprii, în următoarele scopuri:

a) satisfacerea nevoilor personale, casnice sau ale propriei exploatații agricole;

b) adăparea animalelor;

c) scăldat;

d) captarea și folosința apei pentru lupta împotriva incendiilor sau în orice altă situație de urgență.

(11) Dreptul de folosință generală a apelor subterane, în temeiul alin. (1), se referă la apele subterane atribuite primelor acvifere, captate prin intermediul sondelor de apă, fântânilor, izvoarelor, cu excepția cazurilor în care aceste acvifere au rezervele de apă evaluate în urma unor prospecțiuni hidrogeologice detaliate și sunt aprobate de către Comisia de stat pentru rezervele de substanțe minerale utile.

(2) Irigarea efectuată de către o persoană aprovizionată legal cu apă printr-un sistem centralizat de irigare gestionat de o asociaţie a utilizatorilor de apă pentru irigare sau de o altă persoană care deţine autorizaţie de mediu pentru folosinţa specială a apei nu necesită o astfel de autorizaţie.

(3) Folosinţa apei pentru scăldat poate fi limitată sau interzisă:

a) de Ministerul Mediului sau de alte organe ale administraţiei publice abilitate în cazul unui pericol iminent pentru viaţa şi sănătatea oamenilor sau într-o zonă de protecţie stabilită în conformitate cu legislaţia;

b) de titularul unei autorizaţii de mediu pentru folosinţa specială a apei în conformitate cu condiţiile autorizaţiei.

(4) La sesizarea autorităţii administraţiei publice abilitate, Ministerul Mediului poate limita sau interzice temporar folosinţa generală și specială a apei în cazul în care există un pericol iminent pentru viaţa şi sănătatea oamenilor sau un pericol pentru starea apelor şi echilibrul ecologic.

(5) Precipitaţiile atmosferice care cad pe terenurile private pot fi folosite de către proprietar în conformitate cu dispoziţiile Codului civil.

(6) Titularul autorizaţiei de mediu pentru folosinţa specială a apei este obligat să asigure accesul la folosinţa generală a apei indicată la alin. (1).

(7) Dreptul la folosinţa generală a apei nu implică dreptul de trecere printr-un teren privat decât în condiţiile prevăzute de Codul civil.

Art 22 Legea Apelor în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №272 din 23.12.2011

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului