Articolul 38 din Legea Apelor în Republica Moldova. Obiectivele de mediu pentru ape

(1) Obiectivele de mediu pentru ape cu referire la starea chimică şi/sau ecologică şi/sau la starea cantitativă a apelor de suprafaţă, a apelor subterane şi a zonelor protejate se stabilesc de Guvern.

(11) În cazul în care pentru un anumit corp de apă se aplică mai multe obiective de mediu, se urmărește obiectivul de mediu care prevede cele mai stricte cerințe.

(2) În sensul prezentei legi:

a) starea apelor de suprafaţă înseamnă starea unui corp de apă de suprafaţă determinată pe baza celei mai nefavorabile valori a stării sale ecologice și chimice;

b) starea apelor subterane înseamnă starea unui corp de apă subterană determinată pe baza celei mai nefavorabile valori a stării sale cantitative și chimice;

c) starea chimică a apelor de suprafaţă înseamnă starea generată de concentraţia de poluanţi în apele de suprafaţă;

d) starea chimică a apelor subterane înseamnă starea chimică a unui corp de apă subterană;

e) starea ecologică înseamnă calitatea structurii şi a funcţionării ecosistemelor acvatice asociate apelor de suprafaţă;

f) starea cantitativă reprezintă gradul de afectare a unui corp de apă subterană de către captările directe şi indirecte.

(2-1) Procedura de clasificare a stării ecologice a apei și potențialul ecologic se reglementează prin metodologie aprobată de Guvern.3

_________________________

3Prevederile art.38 al.(21) vor intra în vigoare începând cu 01.01.2026

(3) Criteriile generale privind starea apelor pentru corpurile de apă de suprafaţă, inclusiv râuri, lacuri, corpuri de apă artificiale sau puternic modificate, pentru corpurile de apă subterană, precum şi definiţiile necesare, se stabilesc de Guvern.

(4) Asigurarea conformităţii stării apelor pentru corpurile de apă din fiecare district al bazinului hidrografic cu obiectivele indicate la alin. (1) se efectuează în baza măsurilor elaborate de Ministerul Mediului, în consultare cu comitetul districtului bazinului hidrografic. Măsurile și termenele-limită de realizare a acestora trebuie incluse în planul de gestionare a districtului bazinului hidrografic.

(5) Comitetul districtului bazinului hidrografic poate solicita Guvernului prelungirea termenelor-limită de realizare a măsurilor specificate la alin. (4), cu condiția ca nicio deteriorare suplimentară să nu afecteze starea corpurilor de apă afectate și cu condiția constatării că termenele-limită nu pot fi respectate din cel puțin unul dintre următoarele motive:

a) nivelul îmbunătățirilor necesare poate fi atins numai în mod treptat, într-un interval de timp care depășește programul stabilit, din motive ce țin de fezabilitatea tehnică;

b) realizarea îmbunătățirilor necesare în termenele-limită prestabilite ar determina costuri disproporționate;

c) condițiile naturale nu permit îmbunătățirea stării corpului de apă până la termenul-limită prestabilit.

(5-1) Prelungirea termenului-limită, motivele acestei prelungiri, calendarul prevăzut pentru punerea în aplicare a măsurilor necesare pentru aducerea corpurilor de apă, în mod treptat, la starea cerută până la termenul-limită prelungit, motivele pentru orice întârziere semnificativă a realizării măsurilor operaționale și planificarea implementării acestora se expun în mod expres în planul de gestionare a districtului bazinului hidrografic.

(5-2) Prelungirea termenului-limită nu poate depăși două reactualizări ulterioare ale planului de gestionare a districtului bazinului hidrografic, cu excepția cazurilor în care condițiile naturale sunt de așa natură încât obiectivele de mediu pentru ape nu pot fi îndeplinite în această perioadă. În planul de gestionare a districtului bazinului hidrografic reactualizat se include o revizuire a modului de punere în aplicare a acestor măsuri și un rezumat al tuturor măsurilor suplimentare.

(6) Conţinutul minim al măsurilor stabilite în conformitate cu alin. (4) şi criteriile prelungirii termenului-limită în conformitate cu alin. (5) se stabilesc de Guvern.

Art 38 Legea Apelor în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №272 din 23.12.2011

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului