Articolul 105 din Legea Cooperaţiei de consum în Republica Moldova. Executarea creanţelor

(1) Creanţele faţă de organizaţia cooperatistă de consum care se lichidează se execută, din contul proprietăţii ei în următoarea succesiune:

a) creanţele persoanelor fizice faţă de care debitorul este răspunzător de prejudicierea sănătăţii lor sau este răspunzător în legătură cu moartea, pe calea capitalizării plăţilor respective pe unitate de timp;

b) creanţele salariaţilor din organizaţia cooperatistă de consum ce se lichidează privind plata salariului pentru perioada de pînă la 6 luni precedente emiterii hotărîrii de lichidare;

c) achitarea cu bugetul pentru perioada de pînă la un an precedent emiterii hotărîrii de lichidare;

d) alte creanţe.

(2) Comisia de lichidare (lichidatorul) începe să execute creanţele din ziua aprobării procesului-verbal de evaluare a activelor organizaţiei cooperatiste de consum, potrivit listei creanţelor înaintate şi rezultatului examinării lor. Excepţie fac creanţele indicate la alin.(1) lit.d), executarea lor efectuîndu-se după expirarea unei luni din ziua aprobării documentelor enumerate.

(3) Executarea creanţelor din fiecare rînd se face proporţional cu suma creanţelor fiecărui creditor din rîndul respectiv. Executarea creanţelor din rîndul următor se face după executarea integrală a creanţelor din rîndul precedent.

(4) Creanţele stabilite şi înaintate după expirarea termenului de înaintare a lor, se execută din contul proprietăţii organizaţiei cooperatiste rămase după executarea creanţelor stabilite şi înaintate în termen.

(5) Creanţele asigurate cu gaj se execută în mod preferenţial, indiferent de rîndul de executare a creanţelor altor creditori şi de termenul de înaintare a creanţelor.

(6) Creanţele neexecutate din partea indivizibilă de bunuri ale organizaţiei cooperatiste de consum din cauza insuficienţei acestora se execută din părţile sociale ale membrilor ei, iar dacă şi acestea sînt insuficiente, creanţele se consideră stinse.

(7) Se consideră stinse creanţele nerecunoscute de comisia de lichidare (lichidator) dacă creditorii, în termen de o lună de la data primirii înştiinţării despre nerecunoaşterea, în întregime sau parţială, a creanţelor lor, nu acţionează în judecată executarea acestor creanţe.

(8) Proprietatea rămasă după executarea creanţelor şi după restituirea părţilor sociale se transmit după cum urmează:

a) în cazul cooperativei de consum - uniunii teritoriale din care face parte;

b) în cazul uniunii teritoriale - uniunii centrale din care face parte;

c) în cazul uniunii centrale - organizaţiilor cooperatiste de consum.

Art 105 Legea Cooperaţiei de consum în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №1252 din 28.09.2000

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului