Articolul 85 din Legea Cooperaţiei de consum în Republica Moldova. Comisia de cenzori (cenzori)

(1) Organizaţiile cooperatiste de consum îşi formează comisie de cenzori conform prevederilor statutare. Cenzorii sînt aleşi din rîndurile membrilor cooperatori de către organul suprem de conducere al organizaţiei cooperatiste de consum.

(2) Nu pot fi cenzori, iar dacă au fost aleşi îşi încetează calitatea de membru al comisiei de cenzori:

a) rudele de pînă la gradul al doilea inclusiv şi afinii, soţul (soţia) membrului biroului executiv;

b) persoanele care primesc, sub orice formă, pentru alte funcţii decît cele de cenzor remuneraţie de la organizaţia cooperatistă la care sînt cenzori;

c) persoanele care au antecedente penale nestinse, rezultate din infracţiuni intenţionate;

d) alte persoane, în condiţiile prevăzute de statut.

(3) Cenzorii aduc la cunoştinţă organelor de conducere ale organizaţiei cooperatiste de consum neregulile, încălcările dispoziţiilor legale şi statutare pe care le constată.

(4) Cenzorii prezintă organelor de conducere ale organizaţiei cooperatiste de consum dări de seamă în conformitate cu prevederile statutare.

(5) Cenzorii participă, fără drept de vot, la şedinţele consiliului de administraţie, iar preşedintele comisiei de cenzori participă şi la şedinţele biroului executiv.

(6) În cadrul deliberărilor, cenzorii pot expune opinii separate, care se anexează la rapoartele pe care le prezintă organelor de conducere ale organizaţiei cooperatiste de consum.

(7) Fără concluziile comisiei de cenzori, organul respectiv de conducere al organizaţiei cooperatiste de consum nu poate aproba bilanţul contabil, contul de profit şi de pierderi, şi nici nu poate înstrăina proprietatea.

(8) Deliberările şi constatările făcute de cenzori în exerciţiul mandatului lor se consemnează într-un registru special.

(9) Cenzorii pot fi revocaţi de către organele de conducere ale organizaţiei cooperatiste de consum conform statutului ei.

Art 85 Legea Cooperaţiei de consum în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №1252 din 28.09.2000

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului