Articolul 30 din Legea Cu privire la Serviciul Vamal în Republica Moldova. Detaşarea și trecerea temporară într-o altă funcție

(1) Detaşarea funcţionarului vamal se dispune printr-un act administrativ, de către directorul Serviciului Vamal, la solicitarea scrisă a conducătorului autorităţii publice sau al instituției publice în interesul căreia se efectuează detaşarea, pe o perioadă de cel mult un an. Cu acordul funcţionarului vamal, perioada detaşării poate fi prelungită cu încă cel mult 2 ani.

(2) În cadrul unor instituții ale serviciului diplomatic al Republicii Moldova pot fi instituite funcții de consilier pe probleme vamale (atașați vamali). Numărul de unități este stabilit de către Guvern. La revenirea în Republica Moldova în legătură cu încheierea misiunii, atașații vamali și membrii familiilor lor beneficiază de scutirile și înlesnirile prevăzute de Legea nr. 761/2001 cu privire la serviciul diplomatic. 

(3) Pe perioada detaşării, funcţionarul vamal este salarizat de autoritatea publică sau de instituția publică la care este detaşat. Salariul corespunzător funcţiei în care este detaşat nu poate fi mai mic decît salariul de la locul de muncă precedent.

(4) Alte aspecte ce ţin de detaşarea la o altă autoritate publică sau la o altă instituție publică se reglementează în conformitate cu Legea nr. 158/2008 cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public.

(5) Trecerea temporară într-o altă funcţie din cadrul Serviciului Vamal se dispune prin ordinul directorului pentru o perioadă de cel mult un an. Perioada trecerii temporare într-o altă funcţie din cadrul Serviciului Vamal poate fi prelungită cu încă cel mult un an, numai cu acordul funcţionarului vamal. 

(6) Trecerea temporară într-o altă funcţie din cadrul Serviciului Vamal se poate dispune doar dacă pregătirea profesională a funcţionarului vamal corespunde atribuțiilor şi responsabilităților funcției în care urmează să fie trecut.

(7) Pe perioada trecerii temporare într-o altă funcţie din cadrul Serviciului Vamal, funcţionarul vamal îşi păstrează funcţia sa. Aceasta poate fi ocupată de către un alt funcţionar vamal pe o perioadă determinată.

(8) Pe perioada trecerii temporare într-o altă funcţie din cadrul Serviciului Vamal, funcţionarul vamal are dreptul la compensarea integrală a cheltuielilor de transport tur-retur, precum şi a cheltuielilor de cazare. Salarizarea, în caz de trecere temporară într-o altă funcţie din cadrul Serviciului Vamal, va fi efectuată de subdiviziunea la care va lucra salariatul.

(9) La expirarea termenului trecerii temporare într-o altă funcţie în cadrul Serviciului Vamal, funcţionarul vamal este reîncadrat în funcţia exercitată anterior, începînd din ziua următoare celei în care a expirat termenul pentru care a fost trecut într-o altă funcție, fără a fi necesar să se emită un nou ordin în acest sens.

(10) Încetarea înainte de termen a trecerii temporare într-o altă funcție din cadrul Serviciului Vamal are loc prin ordinul directorului.

Art 30 Legea Cu privire la Serviciul Vamal în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №302 din 21.12.2007

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului