Articolul 48 din Legea Cu privire la Serviciul Vamal în Republica Moldova. Garanţii sociale

(1) Viaţa, sănătatea şi capacitatea de muncă ale funcţionarului vamal sînt supuse asigurării de stat obligatorii.

(2) În caz de deces al funcţionarului vamal survenit în legătură cu îndeplinirea obligațiilor de serviciu ori ca urmare a unei boli contractate sau traume suferite în legătură cu îndeplinirea obligațiilor de serviciu, se acordă o indemnizaţie unică în mărime de 120 de salarii lunare, conform ultimei funcţii deţinute, ce se achită în părţi egale soţului/soţiei defunctului, copiilor minori, copiilor majori inapţi de muncă şi persoanelor aflate la întreţinerea defunctului.

(3) În caz de pierdere a capacităţii de muncă în legătură cu îndeplinirea obligațiilor de serviciu, funcţionarul vamal beneficiază de o indemnizaţie unică, ale cărei mărimi variază în funcţie de gravitatea mutilării, după cum urmează:

a) uşoară – 3 salarii lunare;

b) medie – 5 salarii lunare;

c) gravă – 7 salarii lunare.

(4) În caz de eliberare din serviciu pe motiv că a fost clasat ca fiind inapt pentru serviciu ca urmare a pierderii capacităţii de muncă în legătură cu îndeplinirea obligațiilor de serviciu, funcţionarul vamal beneficiază de o indemnizaţie unică în mărime de un salariu mediu lunar, conform ultimei funcţii deţinute pe parcursul ultimelor 6 luni pînă la survenirea evenimentului asigurat, pentru fiecare procent de pierdere a capacităţii de muncă.

(5) În caz de dizabilitate a funcţionarului vamal survenită în legătură cu îndeplinirea obligaţiilor de serviciu sau după încetarea raporturilor de serviciu în cadrul Serviciului Vamal, însă ca urmare a unei afecţiuni din perioada serviciului, survenite în legătură cu îndeplinirea obligaţiilor de serviciu, în lipsă de temei pentru stabilirea pensiei pentru vechime în muncă și pînă la restabilirea capacităţii de muncă, funcţionarul vamal beneficiază de o compensaţie lunară, raportată la salariul său lunar conform ultimei funcţii deţinute, avînd următoarele valori:

a) de 100% – pentru o dizabilitate severă;

b) de 80% – pentru o dizabilitate accentuată;

c) de 60% – pentru o dizabilitate medie.

(6) Plata despăgubirii de asigurare a funcţionarului vamal nu se efectuează dacă evenimentul asigurat a survenit din cauza săvîrşirii de către acesta:

a) a unei infracţiuni sau contravenţii;

b) a unei fapte ca urmare a consumului benevol de băuturi alcoolice, de substanţe narcotice, psihotrope sau de alte substanţe cu efecte similare;

c) a suicidului sau a tentativei de suicid, dacă aceste acţiuni nu au fost provocate de o stare patologică sau de acţiuni de determinare la sinucidere;

d) a altor fapte ce nu au legătură cu îndeplinirea obligaţiilor de serviciu.

(7) Funcţionarul vamal care primeşte compensaţia prevăzută la alin. (5) nu beneficiază concomitent şi de pensia de dizabilitate.

(8) Funcţionarul vamal beneficiază de pensie în condiţiile Legii nr. 156/1998 privind sistemul public de pensii și Legii nr. 158/2008 cu privire la funcţia publică şi statutul funcţionarului public.

(9) Funcţionarii vamali au dreptul la asistenţă medicală şi tratament medical ambulatoriu şi staţionar pe seama statului, în modul stabilit de lege.

(10) Prejudiciul cauzat bunurilor funcţionarului vamal în legătură cu îndeplinirea obligațiilor sale de serviciu se repară integral de către Serviciul Vamal.

(11) Dreptul la transport gratuit se asigură pe seama bugetului Serviciului Vamal în următoarele cazuri:

a) transportul funcţionarului vamal, al membrilor familiei sale şi al bunurilor lor personale, legat de transferul funcţionarului vamal într-o altă localitate;

b) transportul corpului neînsufleţit al funcţionarului vamal decedat în exerciţiul funcţiunii şi al persoanelor care îl însoţesc, transportul membrilor familiei sale şi al bunurilor lor personale în localitatea în care vor domicilia pe teritoriul Republicii Moldova;

c) funcționarul vamal care își exercită atribuțiile de serviciu într-o altă localitate decît în cea în care își are domiciliul are dreptul la restituirea cheltuielilor de transport tur-retur conform unui regulament aprobat de către ministrul finanțelor.

(12) Modalitatea de achitare a indemnizației unice în cazurile prevăzute la alin. (2)–(5) se stabilește de Ministerul Finanțelor.

Art 48 Legea Cu privire la Serviciul Vamal în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №302 din 21.12.2007

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului