Articolul 34 din Legea Cu privire la ipotecă în Republica Moldova. Vînzarea bunului ipotecat

(1) Creditorul ipotecar poate vinde bunul ipotecat în orice moment convenit cu debitorul ipotecar prin acordul de executare benevolă a dreptului de ipotecă sau după rămînerea definitivă a ordonanţei sau hotărîrii judecătoreşti, după caz, emise în această privinţă ori după neexecutarea de către debitor a obligaţiilor de plată rezultate din contractul de ipotecă învestit cu formulă executorie

(2) Creditorul ipotecar trebuie să vîndă bunul ipotecat fără tergiversări nejustificate, în condiţii şi la un preţ comercial rezonabil, ţinînd cont de interesele debitorului ipotecar.

(3) Creditorul ipotecar poate alege modalitatea de vînzare a bunului ipotecat: ofertă-tender, negocieri directe sau licitaţie publică, organizată în conformitate cu legislaţia în vigoare.

În cazul vînzării bunului ipotecat ca urmare a executării silite a dreptului de ipotecă în temeiul actului notarial învestit cu formulă executorie, creditorul ipotecar sau, după caz, executorul judecătoresc va aplica, ca modalitate de vînzare,licitaţia publică, cu excepţia cazului în care există acordul scris al debitorului ipotecar , eliberat creditorului ipotecar după apariţia dreptului său de executare a dreptului de ipotecă, de a vinde bunul în alt mod prevăzut de prezenta lege.

(4) Creditorul ipotecar are dreptul să apeleze la instanţa de judecată pentru a vinde bunul ipotecat sub controlul acesteia.

(5) Vînzarea sub controlul instanţei de judecată este obligatorie în cazurile stabilite la art.79 alin. (6) din Legea cu privire la gaj şi în alte cazuri stabilite de prezenta lege.

(6) Creditorul ipotecar are dreptul să transfere dreptul de proprietate asupra bunului ipotecat, acţionînd în numele debitorului ipotecar, în baza următoarelor documente:

a) în cazul executării benevole - acordul, autentificat notarial, privind executarea benevolă a dreptului de ipotecă;

b) în cazul executării silite- ordonanţa judecătorească sau, respectiv, hotărîrea instanţei de judecată rămasă definitivă.

c) În cazul executării silite în temeiul contractului de ipotecă învestit cu formulă executorie - originalul contractului de ipotecă învestit cu formulă executorie, care conţine clauza privind dreptul creditorului ipotecar de a executa dreptul de ipotecă în temeiul formulei executorii aplicate de notar, copia contractului de credit bancar sau de împrumut, care atestă faptul că creanţa a devenit exigibilă, însoţită de extrasele de evidenţă financiară, care atestă datoriile debitorului la data expirării termenului indicat în notificare şi preaviz, copiile notificării şi preavizului expediate pe adresa debitorului, conform cerinţelor art. 31 , precum şi declaraţia pe propria răspundere a creditorului că nu există un litigiu judiciar în legătură cu contractul de ipotecă învestit cu formulă executorie a cărui executare este solicitată şi că creanţa este exigibilă.

(7) Creditorul ipotecar este obligat să informeze cumpărătorul despre calitatea sa în momentul vînzării bunului ipotecat.

(8) Mijloacele obţinute din vînzarea bunului ipotecat sînt distribuite în conformitate cu prevederile Codului civil.

Art 34 Legea Cu privire la ipotecă în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №142 din 26.06.2008

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului