Articolul 12 din Legea Privind activitatea contrainformativă și activitatea informativă externă în Republica Moldova. Procedura autorizării măsurilor contrainformative prin emiterea mandatului judecătoresc

(1) În sensul prezentei legi, mandatul judecătoresc reprezintă autorizarea de a realiza, în cadrul unui dosar special deschis și înregistrat, măsurile contrainformative prevăzute la art. 9 alin.(1) pct. 2).

(2) Mandatul judecătoresc este emis, în baza demersului în formă scrisă al directorului Serviciului sau al directorului adjunct împuternicit, de către un judecător din cadrul Curții de Apel Chișinău desemnat în acest sens.

(3) Demersul pentru emiterea mandatului judecătoresc conține următoarele informații:

a) numele, prenumele și funcția persoanei care solicită emiterea mandatului judecătoresc;

b) datele de identitate ale persoanei supuse măsurii contrainformative, dacă acestea sunt cunoscute;

c) deținerea statutului de avocat sau de jurnalist de către persoana supusă măsurii contrainformative și circumstanțele de fapt care exclud incidența interdicției stabilite la alin. (6);

d) măsura contrainformativă pentru care se solicită autorizarea;

e) circumstanțele de fapt care servesc drept temei pentru realizarea măsurii contrainformative și, după caz, consecințele posibile ale acesteia;

f) argumentarea proporționalității măsurii contrainformative, pentru care se solicită autorizarea, cu restrângerea exercițiului drepturilor sau libertăților persoanei;

g) în cazul solicitării prelungirii termenului de realizare a măsurii contrainformative, temeiurile și motivele care justifică prelungirea;

h) rezultatele care se preconizează a fi obținute în urma realizării măsurii contrainformative;

i) termenul de realizare a măsurii respective;

j) locul desfășurării măsurii contrainformative;

k) alte informații care au importanță pentru justificarea măsurii contrainformative și care ar susține legalitatea și temeinicia autorizării acesteia.

(4) Examinarea demersului pentru emiterea mandatului judecătoresc are loc în decurs de 24 de ore. La solicitarea judecătorului, la examinarea demersului participă și ofițerul de informații, care dă explicațiile de rigoare. Pe parcursul examinării demersului, judecătorului, la solicitarea acestuia sau din inițiativa Serviciului, i se prezintă informațiile și materialele care justifică necesitatea realizării măsurii respective, fără a dezvălui datele de identificare ale persoanelor care colaborează confidențial cu Serviciul.

(5) Pentru emiterea mandatului judecătoresc, judecătorul verifică suplimentar dacă:

a) măsura solicitată urmărește un scop legitim;

b) este imposibilă realizarea scopului prevăzut de prezenta lege pe altă cale;

c) măsura solicitată este proporțională cu restrângerea exercițiului drepturilor și libertăților fundamentale.

(6) Este interzisă autorizarea realizării măsurilor contrainformative:

a) în privința raporturilor legale de asistență juridică dintre avocat și clientul său;

b) în privința jurnaliștilor, cu scopul stabilirii surselor de informații ale acestora.

(7) Informațiile care cad sub incidența alin. (6) și care au fost colectate accidental nu pot fi folosite de către Serviciu și se distrug, cu autorizarea judecătorului.

(8) După verificarea legalității și a temeiniciei demersului indicat la alin.(2), judecătorul, prin încheiere, autorizează realizarea măsurii contrainformative sau respinge demersul. În temeiul încheierii privind autorizarea, judecătorul emite un mandat judecătoresc care este obligatoriu pentru executare.

(9) Mandatul judecătoresc se transmite nu mai târziu de 24 de ore de la depunerea demersului pentru emiterea acestuia. Încheierea motivată este redactată și emisă în cel mult 48 de ore.

(10) Încheierea indicată la alin.(8) conține următoarele informații: data și locul întocmirii încheierii; numele și prenumele judecătorului; numele, prenumele și funcția persoanei care solicită emiterea mandatului judecătoresc; organul care va realiza măsurile contrainformative; datele de identitate ale persoanei supuse măsurilor contrainformative, dacă acestea sunt cunoscute; temeiurile și motivele care justifică necesitatea realizării și, respectiv, autorizării măsurilor contrainformative; măsurile contrainformative autorizate; termenul de realizare a măsurilor contrainformative; locul desfășurării măsurilor contrainformative; alte informații care au importanță pentru justificarea autorizării măsurilor contrainformative.

(11) Măsurile contrainformative care pot fi realizate doar cu mandat judecătoresc pot fi desfășurate, ca excepție, fără mandat judecătoresc, în baza ordonanței motivate a directorului Serviciului sau a directorului adjunct împuternicit, în cazul în care există circumstanțe excepționale care nu permit amânarea acesteia, iar mandatul judecătoresc nu poate fi obținut fără expunerea la un risc esențial de întârziere care să poată duce la pierderea informațiilor relevante sau să pună într-un pericol iminent securitatea statului sau a persoanelor. În acest caz, judecătorul este informat în termen de 24 de ore de la dispunerea măsurii contrainformative despre desfășurarea acesteia, prezentându-i-se toate informațiile și materialele în care este argumentată necesitatea realizării măsurii respective și circumstanțele excepționale care nu au permis amânarea acesteia. Dacă există temeiuri și motive suficiente, judecătorul confirmă, prin încheiere motivată, legalitatea realizării măsurii contrainformative. În caz contrar, judecătorul declară ilegalitatea desfășurării măsurii respective.

(12) Măsurile contrainformative inițiate în temeiul alin.(11) se desfășoară până la emiterea încheierii motivate a judecătorului, ulterior procedându-se conform încheierii respective.

(13) Concomitent cu confirmarea legalității realizării măsurilor contrainformative, judecătorul, la solicitarea directorului Serviciului sau a directorului adjunct împuternicit, emite mandat judecătoresc privind autorizarea continuării desfășurării acestora.

(14) La declararea ilegalității desfășurării măsurii contrainformative, realizarea măsurii respective se sistează.

(15) Încheierea motivată a judecătorului privind respingerea demersului pentru emiterea mandatului judecătoresc, precum și încheierea motivată privind declararea ilegalității desfășurării măsurii contrainformative pot fi contestate de către Serviciu cu recurs la Curtea Supremă de Justiție.

(16) Recursul indicat la alin.(15) se examinează de un complet de 3 judecători, în condițiile alin. (4).

(17) Recursul indicat la alin.(15) se depune în termen de 3 zile lucrătoare de la data emiterii încheierii motivate și conține temeiurile de fapt și de drept privind netemeinicia și/sau ilegalitatea încheierii contestate.

(18) După examinarea recursului indicat la alin.(15), completul Curții Supreme de Justiție, prin decizie:

a) admite recursul, casează încheierea și, după caz, emite mandat judecătoresc sau confirmă legalitatea realizării măsurilor contrainformative;

b) respinge recursul și menține încheierea.

(19) Redactarea și emiterea deciziei indicate la alin.(18) se efectuează în conformitate cu prevederile alin. (9).

Art 12 Legea Privind activitatea contrainformativă și activitatea informativă externă în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №179 din 07.07.2023

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului