Articolul 17 din Legea Privind activitatea contrainformativă și activitatea informativă externă în Republica Moldova. Verificarea legalității realizării măsurilor contrainformative de către judecător

(1) După finalizarea desfășurării măsurii contrainformative și constatarea lipsei necesității continuării acesteia sau după încetarea acesteia înainte de termen, pentru verificarea respectării legalității măsurii, ofițerul de informații transmite, în termen de 10 zile lucrătoare, judecătorului care a autorizat măsura respectivă procesul-verbal privind măsura contrainformativă, la care anexează toate informațiile și materialele acumulate ca urmare a realizării acesteia.

(2) În procesul de verificare a respectării legalității, judecătorul stabilește dacă măsura contrainformativă a fost realizată: în privința persoanelor și pentru investigarea faptelor, indicate în demersul pentru emiterea mandatului judecătoresc; conform mandatului judecătoresc emis; cu respectarea termenelor de realizare.

(3) Dacă măsura a fost realizată în conformitate cu legislația, judecătorul, prin încheiere, confirmă legalitatea realizării măsurii contrainformative.

(4) În cazul în care judecătorul constată că măsura contrainformativă s-a desfășurat cu încălcarea vădită a drepturilor și libertăților persoanei ori au fost depășite prevederile mandatului judecătoresc, acesta, prin încheiere, declară drept nule rezultatele măsurii contrainformative și informează Procuratura Generală pentru investigarea încălcărilor admise.

(5) Încheierea privind declararea drept nule a rezultatelor măsurii contrainformative poate fi contestată cu recurs conform prevederilor art. 12.

(6) Originalul suportului material al informațiilor care conține înregistrările datelor obținute, după verificarea legalității conform prezentului articol, este sigilat de către judecător și se păstrează în cadrul Serviciului într-un mod care să asigure nonrepudierea informației și să excludă accesul ofițerului de informații care a desfășurat cercetarea cazului. La dosarul special se anexează o copie a suportului respectiv. Originalul suportului material se prezintă în cadrul controlului sau poate fi utilizat în alte scopuri, cu autorizarea judecătorului, la solicitarea motivată a directorului Serviciului sau directorului adjunct împuternicit.

Art 17 Legea Privind activitatea contrainformativă și activitatea informativă externă în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №179 din 07.07.2023

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului