Articolul 25 din Legea Privind activitatea contrainformativă și activitatea informativă externă în Republica Moldova. Efectuarea și certificarea interceptării comunicărilor

(1) Asigurarea tehnică a interceptării comunicărilor se realizează de către subunitatea specializată a Serviciului, cu utilizarea produselor de program sau a mijloacelor tehnice speciale conectate, în caz de necesitate, la echipamentul furnizorilor de rețele/de servicii de comunicații electronice și/sau la dispozitivele persoanei interceptate. Ofițerii de informații ai subunității care asigură tehnic interceptarea comunicărilor, angajații care efectuează nemijlocit ascultarea înregistrărilor, vizualizarea informațiilor comunicate, traducerea acestora, întocmirea stenogramei sunt obligați să păstreze secretul informațiilor obținute și poartă răspundere pentru încălcarea acestei obligații.

(2) Informația obținută în procesul interceptării comunicărilor poate fi ascultată și vizualizată de către ofițerul de informații în regim de timp real.

(3) Stenograma constituie reproducerea în formă scrisa a comunicărilor interceptate care au importanță pentru dosarul special. În stenograma comunicărilor se indică data, ora și durata comunicării, numele persoanelor ale căror comunicări sunt stenografiate, dacă sunt cunoscute, precum și alte date relevante. Stenograma se întocmește de către angajații subunității care asigură activitatea informativă/contrainformativă, iar în caz de necesitate sau la solicitarea ofițerului de informații care realizează măsura contrainformativă – personal de către acesta.

(4) Comunicările interceptate se stenografiază, de regulă, în limba în care a avut loc comunicarea. În cazul în care comunicarea a avut loc în altă limbă decât limba română, comunicarea se traduce în limba română de către un traducător.

(5) În cadrul subunității de asigurare a activității informative/contrainformative se ține evidența strictă a ofițerilor de informații care au avut acces la comunicarea interceptată, a angajaților care au întocmit stenograma sau au tradus comunicarea.

(6) Comunicările interceptate se păstrează integral pe suportul material oferit de către subunitatea specializată ofițerului de informații. Acest suport se păstrează în dosarul special. Accesul la suportul respectiv este supus evidenței, fiind înregistrate:

a) numele, prenumele și funcția persoanei care a avut acces;

b) data și ora inițierii accesului și data și ora finalizării accesului;

c) mențiuni despre faptul dacă s-a ascultat/vizualizat informația înregistrată pe suportul material;

d) temeiul/motivul ascultării/vizualizării informației;

e) semnătura persoanei care a avut acces.

Art 25 Legea Privind activitatea contrainformativă și activitatea informativă externă în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №179 din 07.07.2023

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului