Articolul 42 din Legea Privind activitatea contrainformativă și activitatea informativă externă în Republica Moldova. Controlul parlamentar

(1) Controlul parlamentar asupra activității informative/contrainformative este efectuat de către subcomisia parlamentară pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității Serviciului (în continuare – subcomisie parlamentară), în conformitate cu prevederile Regulamentului Parlamentului, adoptat prin Legea nr.797/1996, și ale regulamentului de activitate al subcomisiei respective, aprobat prin hotărârea Parlamentului.

(2) Subcomisia parlamentară informează sistematic despre activitatea sa comisia parlamentară pentru securitatea națională, apărare și ordinea publică.

(3) Până la prezentarea în ședința în plen a Parlamentului a raportului anual privind activitatea Serviciului, directorul Serviciului prezintă subcomisiei parlamentare, în ședință închisă, un raport cu privire la activitatea informativă/contrainformativă, care să cuprindă, în mod obligatoriu, informații despre:

a) numărul total al măsurilor contrainformative dispuse, realizate și respinse, pe fiecare măsură în parte;

b) numărul dosarelor speciale deschise și al celor clasate;

c) numărul persoanelor informate despre realizarea în privința acestora a măsurilor contrainformative;

d) date privind eventualele încălcări admise de ofițerii de informații în executarea prevederilor prezentei legi.

(4) În cadrul ședinței indicate la alin. (3) pot fi prezentate informații despre operațiunile finalizate realizate de către Serviciu dacă dezvăluirea acestora nu va dăuna securității statului. Informații despre operațiunile în derulare nu se prezintă.

(5) După prezentarea informației conform alin. (3), membrii subcomisiei parlamentare pot adresa întrebări cu privire la activitatea informativă/contrainformativă desfășurată de către Serviciu în anul precedent. În baza informației prezentate, subcomisia parlamentară poate formula recomandări privind activitatea informativă/contrainformativă a Serviciului.

(6) După examinarea informației privind activitatea informativă/contrainformativă a Serviciului conform prevederilor prezentului articol, subcomisia parlamentară ia act de informația prezentată și publică pe pagina web oficială a Parlamentului rezultatele controlului activității informative/contrainformative, în care, în mod obligatoriu, sunt specificate numărul măsurilor contrainformative realizate de către Serviciu, pe fiecare măsură în parte, și numărul încheierilor privind respingerea demersului pentru emiterea mandatului judecătoresc, pe fiecare măsură în parte, într-un mod în care să nu fie dezvăluite informațiile atribuite la secret de stat.

(7) În cazul în care subcomisia parlamentară constată că există bănuieli rezonabile privind admiterea încălcărilor grave în activitatea informativă/contrainformativă a Serviciului, aceasta poate solicita efectuarea unei anchete parlamentare sau poate sesiza Procurorul General.

(8) Raportul anual privind activitatea Serviciului conține, în mod obligatoriu, un compartiment cu privire la activitatea informativă/contrainformativă desfășurată de către Serviciu și la măsurile întreprinse de către acesta în urma recomandărilor subcomisiei parlamentare.

Art 42 Legea Privind activitatea contrainformativă și activitatea informativă externă în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №179 din 07.07.2023

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului