Articolul 12 din Legea Privind executorii judecătoreşti* în Republica Moldova. Comisia de licenţiere

(1) Comisia de licenţiere a executorilor judecătoreşti se formează prin ordinul ministrului justiţiei şi se compune din 7 membri: 3 membri desemnaţi de Uniunea Naţională a Executorilor Judecătoreşti, 3 membri desemnaţi de Ministerul Justiţiei şi un reprezentant al societăţii civile, selectat prin concurs de către o comisie mixtă, formată din reprezentanții Ministerului Justiției și ai Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești. Reprezentantul societăţii civile este selectat în conformitate cu regulamentul aprobat prin ordinul ministrului justiției. În cazul în care, în termen de 45 de zile de la solicitarea ministrului justiţiei, Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești nu a desemnat membrii în Comisia de licențiere, aceștia sunt numiți de ministrul justiţiei, în rezultatul unui concurs organizat de Ministerul Justiției.

(2) Ministrul justiției poate respinge candidaturile desemnate de Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești. Refuzul motivat se expediază Consiliului Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești în termen de 15 zile de la data la care acestea i-au fost propuse.

(3) Consiliul Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești supune votului candidaturile respinse de către ministrul justiției. Aceleași candidaturi pot fi înaintate în mod repetat în cazul în care Consiliul Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești le aprobă cu votul a 2/3 din membrii săi, în acest caz candidaturile fiind obligatorii pentru ministrul justiției. În cazul în care candidaturile respinse nu întrunesc votul a 2/3 din membrii Consiliului Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești, se demarează o nouă procedură de desemnare a membrilor, fără ca persoanele propuse inițial să poată fi desemnate repetat de Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești.

(4) Prin ordinul ministrului justiţiei de constituire a Comisiei de licenţiere sunt desemnaţi şi 7 membri supleanţi în modul stabilit la alin. (1).

(5) Baza tehnico-materială şi lucrările de secretariat ale Comisiei de licenţiere se asigură de către Uniunea Naţională a Executorilor Judecătoreşti. Secretarul Comisiei de licențiere şi supleantul acestuia se desemnează din rândul angajaților Uniunii Naţionale a Executorilor Judecătoreşti.

(6) Preşedintele și vicepreședintele Comisiei de licențiere se aleg cu votul secret al majorității membrilor acesteia. În lipsa preşedintelui, funcţiile acestuia sunt exercitate de vicepreședinte.

(7) Comisia de licenţiere adoptă hotărâri privind admiterea la examenul pentru admiterea în profesia de executor, privind aprobarea rezultatelor examenului pentru admiterea în profesia de executor şi privind eliberarea licenţei pentru activitatea de executor judecătoresc.

(8) Activitatea Comisiei de licenţiere este reglementată de prezenta lege şi de Regulamentul de activitate al Comisiei de licenţiere, aprobat de Ministerul Justiţiei după consultarea Uniunii Naţionale a Executorilor Judecătoreşti.

Art 12 Legea Privind executorii judecătoreşti* în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №113 din 17.06.2010

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului