Articolul 22 din Legea Privind executorii judecătoreşti* în Republica Moldova. Încetarea activităţii executorului judecătoresc

1) Activitatea executorului judecătoresc încetează:

a) la cerere;

b) în caz de neeliminare a situaţiei de incompatibilitate în condiţiile art. 5 alin. (3);

c) la atingerea plafonului de vârstă de 65 de ani;

d) la neîntrunirea condiţiilor prevăzute la art. 4;

e) la expirarea termenului indicat la art. 21 alin. (1) lit. h), i) și j);

f) în cazul retragerii licenței;

g) în caz de deces;

h) în cazul neîndeplinirii în termenul stabilit a cerinţelor indicate la art. 21 alin. (1) lit. l);

i) în cazul condamnării executorului judecătoresc de către instanţa de judecată printr-o hotărâre definitivă pentru săvârșirea unei infracţiuni cu intenție.

(2) Încetarea activităţii executorului judecătoresc se dispune prin ordin al ministrului justiţiei din oficiu, la cererea executorului judecătoresc sau la cererea Uniunii Naţionale a Executorilor Judecătoreşti. 

 (3) În cazul aplicării sancțiunii disciplinare prevăzute la art. 31 alin. (1) lit. e), ordinul ministrului justiției privind încetarea activității executorului judecătoresc se emite în termen de 5 zile de la data publicării deciziei Colegiului disciplinar privind aplicarea sancțiunii disciplinare respective pe pagina web oficială a Ministerului Justiției.

(4) În cazul încetării, la cerere, a activității executorului judecătoresc, încetarea se dispune doar după prezentarea acordului Consiliului Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești, exprimat prin aviz scris.

(5) Ordinul ministrului justiţiei privind încetarea activităţii executorului judecătoresc se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova şi se aduce la cunoştinţă instanţei de judecată în a cărei circumscripţie executorul judecătoresc îşi are biroul, precum şi la cunoştinţă Uniunii Naţionale a Executorilor Judecătoreşti. Ordinul ministrului justiției privind încetarea activității executorului judecătoresc servește drept temei pentru radierea executorului judecătoresc din registrul prevăzut la art. 17 și pentru nimicirea sigiliului executorului judecătoresc.

(6) Ordinul ministrului justiției privind încetarea activității executorului judecătoresc poate fi contestat în instanța de judecată în conformitate cu prevederile Codului administrativ, în termen de 30 de zile de la data publicării acestuia în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, fără a recurge la procedura prealabilă.

(7) În cazul în care actul prin care a fost dispusă încetarea activității executorului judecătoresc a fost anulat prin hotărâre judecătorească definitivă, prevederile art. 21 alin. (9) se aplică corespunzător.

(8) În cazul indicat la alin. (1) lit. c), ministrul justiţiei poate permite, la cererea executorului judecătoresc, prelungirea activităţii acestuia până la finalizarea procedurilor de executare aflate în lucru la data emiterii ordinului de încetare a activităţii, însă pe un termen de cel mult un an.

Art 22 Legea Privind executorii judecătoreşti* în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №113 din 17.06.2010

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului