Articolul 41 din Legea Privind executorii judecătoreşti* în Republica Moldova. Supravegherea și reglementarea activităţii profesionale a executorului judecătoresc

(1) Supravegherea și reglementarea activității profesionale a executorului judecătoresc sunt exercitate exclusiv de Ministerul Justiției și Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești, conform atribuțiilor stabilite de lege sau de statut. Controlul și reglementarea aspectelor aferente activității executorului judecătoresc în calitate de contribuabil și/sau angajator revin organelor competente conform legii.

(2) Supravegherea constă în efectuarea controalelor asupra activităţii executorului judecătoresc prin verificarea respectării competenței teritoriale și materiale, verificarea dosarelor de executare și a modalității de prestare a serviciilor de către executorul judecătoresc, verificarea ţinerii registrelor procedurii de executare, a modului de evidență și încasare a cheltuielilor de executare și a mijloacelor bănești pe procedurile de executare, a păstrării documentelor şi arhivei, a utilizării legăturii electronice cu registrele prin intermediul reţelei computerizate, a respectării orelor de program, a implementării și a respectării standardelor profesionale. Controlul activităţii executorului judecătoresc se efectuează o dată la 2 ani. Activitatea executorului judecătoresc nou-numit este supusă primului control la expirarea primului an de activitate. Pot fi efectuate controale suplimentare numai dacă au devenit cunoscute date a căror verificare este necesară.

(3) Membrii grupului de control pot înainta cerințe de remediere a deficiențelor identificate în cadrul controlului, stabilind termenul în care acestea urmează a fi înlăturate. În cazul în care executorul judecătoresc nu execută cerințele grupului de control, ultimul informează Consiliul Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești despre aceasta.

(4) Modul de organizare și desfășurare a controlului activității executorului judecătoresc se stabilește prin regulament aprobat de Ministerul Justiției, după consultarea Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești.

(5) Modul și condițiile de ținere a evidenței mijloacelor bănești în conturile executorului judecătoresc, precum și modalitatea de raportare se stabilesc prin regulament adoptat de Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești.

(6) La solicitarea persoanei care efectuează controlul, executorul judecătoresc este obligat să prezinte pentru verificare dosarele de executare, arhiva, registrele contabile și de evidenţă privind contul curent special, precum şi alte documente care se referă la activitatea executorului judecătoresc.

(7) Persoanele care exercită controlul nu pot da apreciere acţiunilor procedurale ale executorului judecătoresc.

(8) Reprezentanții organelor indicate la alin. (1) au acces liber, pe durata programului de lucru, inclusiv în timpul pauzelor și al întreruperilor pe parcursul aceleiași zile, la sediul biroului executorului judecătoresc, la dosarele de executare, la arhiva, la registrele manuale și electronice ținute de executorul judecătoresc și la informația privind modul de gestionare a mijloacelor bănești în contul curent special.

(9) În scopul verificării corectitudinii încasării mijloacelor și achitării contribuțiilor obligatorii se prezintă, necondiționat și gratuit, în termen de cel mult 5 zile lucrătoare, la solicitarea organelor indicate la alin. (1), de către prestatorii serviciilor de plată – informația despre soldul rulajului mijloacelor bănești din contul curent special al executorului judecătoresc și/sau din alte conturi deschise de executorul judecătoresc, iar de către Serviciul Fiscal de Stat – informația din declarația cu privire la impozitul pe venit prezentată de executorul judecătoresc. Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești și organele competente conform legii să exercite controlul și reglementarea aspectelor aferente activității executorului judecătoresc în calitate de contribuabil și/sau angajator pot solicita informații și despre alte conturi deschise de executorul judecătoresc, inclusiv despre contul pentru încasarea onorariilor.

(10) Informaţia din declaraţia cu privire la impozitul pe venit şi/sau despre rulajul mijloacelor băneşti în contul pentru încasarea onorariilor poate fi solicitată de organul profesional doar în scopul verificării corectitudinii încasării acestora și a achitării contribuţiilor obligatorii.

Art 41 Legea Privind executorii judecătoreşti* în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №113 din 17.06.2010

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului