Articolul 36 din Legea Privind executorii judecătoreşti* în Republica Moldova. Contul bancar al executorului judecătoresc

(1) Executorul judecătoresc este obligat să dispună de următoarele conturi bancare:

a) cont curent special, pe care se depun cauţiunile, sumele consemnate şi sumele rezultate din executarea silită şi din alte activităţi procesuale, precum şi spezele de executare şi taxele pentru efectuarea actelor executorului judecătoresc;

b) cont pentru încasarea onorariilor.

(2) Despre deschiderea, modificarea sau închiderea conturilor indicate la alin. (1) executorul judecătoresc informează, în scris, Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești în termen de cel mult 3 zile lucrătoare de la data aprobării de către bancă a cererii depuse în acest scop.

(3) Datele despre conturile executorilor judecătorești se înscriu de către persoana responsabilă desemnată de Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești în Registrul conturilor speciale, ţinut conform regulamentului aprobat de Consiliul Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești.

(4) Mijloacele băneşti din contul bancar indicat la alin. (1) lit. a) nu pot fi urmărite în baza pretenţiilor creditorilor executorului judecătoresc, iar operaţiunile în acest cont nu pot fi sistate. În caz de lichidare silită a instituţiei financiare unde îşi are deschis cont executorul judecătoresc, mijloacele financiare de pe contul indicat vor fi achitate prioritar onorării altor categorii de creanţe.

(5) Executorul judecătoresc este unica persoană autorizată să administreze şi să dispună de cont special. El poate delega prin procură unei alte persoane împuternicirile sale ce ţin de administrarea şi dispunerea de un cont special, dar rămâne responsabil pentru consecințele acțiunilor acesteia.

(6) La încetarea activităţii, contul curent special al executorului judecătoresc se transmite în administrarea executorului judecătoresc desemnat de Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești.

(7) Persoana a cărei activitate în calitate de executor judecătoresc a încetat sau, după caz, succesorul ei poate pretinde de la executorul judecătoresc care a preluat contul curent special sumele aflate, la data încetării activității, în contul curent special cu titlu de onorarii.

(8) Executorul judecătoresc care a preluat în gestiune contul curent special al executorului judecătoresc a cărui activitate a încetat și persoanele indicate la alin. (7) pot conveni, de comun acord, asupra derogării de la prevederile alin. (7).

(9) Încetarea activității de executor judecătoresc nu aduce atingere dreptului de proprietate asupra mijloacelor bănești aflate, în condițiile legii, în contul pentru încasarea onorariilor cuvenite până la încetarea activității de executor judecătoresc.

Art 36 Legea Privind executorii judecătoreşti* în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №113 din 17.06.2010

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului