Articolul 26 din Legea Privind executorii judecătoreşti* în Republica Moldova. Colegiul disciplinar

(1) Colegiul disciplinar se constituie pe lângă Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești şi are drept scop examinarea cazurilor privind tragerea la răspundere disciplinară a executorului judecătoresc.

(2) Colegiul disciplinar se formează prin ordinul ministrului justiţiei şi se compune din 7 membri: 3 membri desemnaţi de Uniunea Naţională a Executorilor Judecătoreşti, 3 membri desemnaţi de Ministerul Justiţiei şi un reprezentant al societăţii civile, selectat prin concurs de către o comisie mixtă, formată din reprezentanți ai Ministerului Justiției și ai Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești. Reprezentantul societăţii civile este selectat în conformitate cu regulamentul aprobat prin ordinul ministrului justiției. În cazul în care, în termen de 45 de zile de la solicitarea ministrului justiţiei, Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești nu a desemnat membrii în Colegiul disciplinar, aceștia sunt numiți de ministrul justiţiei, în rezultatul unui concurs organizat de Ministerul Justiției. Uniunea Naţională a Executorilor Judecătoreşti și Ministerul Justiției desemnează în același mod supleanți pentru fiecare membru al Colegiului disciplinar. Secretarul Colegiului disciplinar este desemnat din rândul angajaților Uniunii Naţionale a Executorilor Judecătoreşti.

(3) Ministrul justiției poate respinge candidaturile desemnate de Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești. Refuzul motivat se expediază Consiliului Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești în termen de 15 de zile de la data la care acestea i-au fost propuse.

(4) Consiliul Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești supune votului candidaturile respinse de către ministrul justiției. Aceleași candidaturi pot fi înaintate în mod repetat în cazul în care Consiliul Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești le aprobă cu votul a 2/3 din membrii acestuia, în acest caz candidaturile fiind obligatorii pentru ministrul justiției. În cazul în care candidaturile respinse de ministrul justiţiei nu întrunesc votul a 2/3 din membrii Consiliului Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești, demarează o nouă procedură de desemnare a membrilor, fără ca persoanele propuse inițial să poată fi desemnate repetat de Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești.

(5) Prin ordinul ministrului justiției privind constituirea Colegiului disciplinar se desemnează și membrii supleanți în modul stabilit la alin. (2).

(6) Preşedintele și vicepreședintele Colegiului disciplinar se aleg cu votul secret al majorității membrilor acestuia. În lipsa preşedintelui, funcţiile acestuia sunt exercitate de vicepreședinte.

(7) Mandatul membrului Colegiului disciplinar este de patru ani de la desemnare. Un membru al Colegiului disciplinar poate fi desemnat cel mult pentru două mandate consecutive. Mandatul de membru al Colegiului disciplinar nu este compatibil cu calitatea de membru al Comisiei de licențiere, al Comisiei de etică profesională, al comisiei de cenzori și al Consiliului Uniunii Naţionale a Executorilor Judecătoreşti.

(8) Membrul Colegiului disciplinar reprezentant al societăţii civile beneficiază de o indemnizaţie al cărei mod de calcul este stabilit de Uniunea Naţională a Executorilor Judecătoreşti.

(9) Executorii judecătoreşti cărora le-au fost aplicate sancţiuni disciplinare în ultimii 3 ani nu pot fi membri ai Colegiului disciplinar. Dacă unul dintre membrii colegiului este subiect al procedurii disciplinare, acesta va fi înlocuit de membrul supleant.

(10) Colegiul disciplinar se convoacă în ședințe ori de câte ori este necesar. Ședințele colegiului disciplinar sunt deliberative dacă la ele participă cel puțin 5 membri.

(11) Colegiul disciplinar adoptă decizii cu votul deschis al majorității membrilor săi. Abținerea de la vot nu este admisă. Conflictele de interese ale unui membru al colegiului, recuzarea sau abținerea membrilor colegiului se soluționează sau se decid prin vot secret.

(12) Membrii Colegiului disciplinar sunt obligaţi să păstreze secretul deliberărilor, să nu divulge informaţia aflată în cursul procedurilor disciplinare şi să nu dezvăluie nicio opinie exprimată pe parcursul procedurii disciplinare, cu excepțiile prevăzute de lege.

(13) Regulamentul de activitate al Colegiului disciplinar este aprobat de Ministerul Justiției, după consultarea cu Uniunea Naţională a Executorilor Judecătoreşti.

Art 26 Legea Privind executorii judecătoreşti* în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №113 din 17.06.2010

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului