Articolul 14 din Legea Privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice în Republica Moldova. Culegerea datelor privind disponibilitatea pe piață a materialului ecologic și în conversie de reproducere a plantelor, a animalelor ecologice și a animalelor tinere de acvacultură ecologice

(1) Autoritatea de control deține o bază de date, pe care o actualizează în mod regulat, pentru constituirea listei materialului ecologic și în conversie de reproducere a plantelor, a animalelor ecologice și a animalelor tinere de acvacultură ecologice, a raselor și tulpinilor adaptate la producția ecologică, a puicuțelor ecologice, exceptând plantulele, dar incluzând cartofii de sămânță, care sunt disponibile pe teritoriul țării, și o publică pe pagina sa web oficială.

(2) Prin instituirea bazei de date, operatorii care comercializează material ecologic sau în conversie de reproducere a plantelor sau animale ecologice ori animale tinere de acvacultură ecologice, rase și tulpini adaptate la producția ecologică, puicuțe ecologice, fiind în măsură să le furnizeze în cantități suficiente și într-un termen rezonabil, comunică autorității de control, împreună cu numele și datele lor de contact, informații privind:

a) materialul ecologic și în conversie disponibil de reproducere a plantelor, cu denumirea lor științifică latină, cum ar fi materialul de reproducere a plantelor din material eterogen ecologic sau din soiuri ecologice adaptate la producția ecologică, exceptând plantulele, dar incluzând cartofii de sămânță, cantitatea materialului respectiv și perioada anului în care este disponibil;

b) animalele ecologice pentru care poate fi acordată o derogare, în cazul în care datele colectate arată că nu sunt satisfăcute nevoile calitative sau cantitative ale operatorilor și ale grupului de operatori cu privire la animalele ecologice; numărul animalelor disponibile, defalcat pe sexe; rase și tulpini disponibile ale diferitor specii de animale; rasele de animale, vârsta animalelor și orice altă informație relevantă;

c) animalele tinere de acvacultură ecologice disponibile pe exploatație, starea de sănătate a acestora și capacitatea de producție pentru fiecare specie de acvacultură.

(3) Operatorii care aleg să includă în baza de date menționată la alin. (2) informațiile privind materialul de reproducere a plantelor, animalele sau animalele tinere de acvacultură, rasele și tulpinile adaptate la producția ecologică, puicuțele ecologice se asigură că informațiile sunt actualizate cu regularitate și că sunt retrase de pe liste odată ce materialul de reproducere a plantelor, animalele sau animalele tinere de acvacultură, rasele și tulpinile adaptate la producția ecologică, puicuțele ecologice nu mai sunt disponibile.

(4) În scopul respectării dispozițiilor de la alin. (1) și (2), autoritatea de control poate continua să utilizeze sisteme informaționale relevante deja existente.

(5) Autoritatea de control pune la dispoziția publicului, pe pagina sa web oficială, adresele către fiecare dintre bazele de date sau dintre sistemele de informații, permițând astfel utilizatorilor să aibă acces la astfel de baze de date sau sisteme.

(6) În sensul alin. (4), operatorii furnizează autorității de control informația actualizată.

(7) Detaliile tehnice privind instituirea și întreținerea bazelor de date și a sistemelor informaționale, precum și cele privind colectarea și furnizarea informațiilor se aprobă de către Guvern.

Art 14 Legea Privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №237 din 31.07.2023, versiune în vigoare din 31.01.2023

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului