Articolul 3 din Legea Privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice în Republica Moldova. Noțiuni principale

În sensul prezentei legi se definesc următoarele noțiuni principale:

acvacultură – creșterea sau cultivarea de organisme acvatice cu utilizarea tehnicilor destinate creșterii producției organismelor în cauză peste capacitatea naturală a mediului, într-un cadru în care organismele respective rămân proprietatea unei persoane fizice sau juridice pe întreaga perioadă de creștere, cultivare și recoltare;

autoritate competentă – Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare;

autoritate de control – Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor;

certificat – document, în format fizic sau electronic, emis de un organism de control recunoscut de autoritatea competentă, care atestă conformitatea cu normele producției ecologice;

conversie – tranziție de la producția neecologică la producția ecologică într-o anumită perioadă, pe parcursul căreia se aplică dispozițiile prezentei legi privind producția ecologică;

dezastru natural – eveniment natural de natură biotică sau abiotică care generează perturbări severe ale sistemelor de producție agricolă, cauzând daune economice grave sectorului agricol;

etapă a producției, pregătirii și distribuției – orice etapă, începând cu producția primară a unui produs ecologic, continuând cu depozitarea, prelucrarea și finalizând cu transportul și vânzarea sau furnizarea către consumatorul final, inclusiv, după caz, etichetarea, publicitatea, importul, exportul și activitățile de subcontractare a acestuia;

exploatație – totalitatea unităților de producție care funcționează cu management unic pentru producerea de produse vii sau neprelucrate de origine agricolă, inclusiv produse provenite din acvacultură și apicultură, menționate la art. 1, altele decât uleiurile esențiale și drojdia;

integritate a produselor ecologice sau în conversie – stare a produsului caracterizată prin lipsa unor neconformități care:

a) la orice etapă a producției, pregătirii și distribuției, ar afecta caracteristicile produsului care îl califică drept ecologic sau, respectiv, în conversie; sau

b) ar fi repetitive ori intenționate;

material eterogen ecologic – grup de plante dintr-un singur taxon botanic, de cel mai jos rang cunoscut, care:

a) prezintă caracteristici fenotipice comune;

b) este caracterizat de un nivel ridicat de diversitate genetică și fenotipică în cadrul diferitor unități reproductive, astfel încât grupul de plante respectiv este reprezentat de material în ansamblu, și nu de un număr mic de unități;

c) nu este un soi care să corespundă definiției de la art. 3 din Legea nr. 39/2008 privind protecția soiurilor de plante;

d) nu este un amestec de soiuri; și

e) a fost produs în conformitate cu prezenta lege;

măsuri de precauție – măsuri care trebuie luate de operatori, la fiecare etapă a producției, pregătirii și distribuției, pentru a evita contaminarea cu produse sau substanțe care nu sunt autorizate pentru utilizare în producția ecologică în conformitate cu prezenta lege și pentru a evita amestecarea produselor ecologice cu produse neecologice;

măsuri preventive – măsuri care trebuie luate de către operatori, la fiecare etapă a producției, pregătirii și distribuției, pentru a asigura conservarea biodiversității și calitatea solului, pentru prevenirea și controlul dăunătorilor și bolilor și pentru prevenirea efectelor negative asupra mediului, a sănătății animalelor și a plantelor;

produs obținut din OMG-uri – produs derivat, integral sau parțial, din organisme modificate genetic (OMG), care nu conține și nu constă din OMG-uri;

produs obținut prin OMG-uri – produs derivat prin proceduri în care ultimul organism viu din procesul de producție este un OMG, dar nu conține și nu constă din OMG-uri și nici nu este obținut din OMG-uri;

operator – persoană fizică sau juridică responsabilă cu garantarea respectării prezentei legi la toate etapele producției, pregătirii și distribuției, aflate sub controlul persoanei respective;

organism de control – persoană juridică distinctă care desfășoară activități de inspecție și certificare în domeniul producției ecologice, în conformitate cu prevederile prezentei legi;

organism modificat genetic (OMG) – orice organism, cu excepția ființelor umane, al cărui material genetic a fost modificat printr-o altă modalitate decât producerea naturală prin împerechere/recombinare naturală;

pregătire – totalitatea operațiunilor de conservare sau de prelucrare a produselor ecologice ori în conversie sau orice altă operațiune efectuată asupra unui produs neprelucrat, fără modificarea acestuia, cum ar fi sacrificarea, tranșarea, curățarea ori măcinarea, precum și ambalarea, etichetarea sau modificările ce țin de etichetarea referitoare la producția ecologică;

producție ecologică – utilizare, inclusiv pe durata perioadei de conversie, a unor metode de producție conforme cu prezenta lege la toate etapele producției, pregătirii și distribuției;

produs ecologic – produs care provine din producția ecologică, altul decât un produs obținut în timpul perioadei de conversie. Produsele obținute din vânatul sau pescuitul animalelor sălbatice nu se consideră produse ecologice;

produs în conversie – produs obținut în perioada de conversie;

publicitate – prezentare a unor produse, adresată publicului, prin orice alte mijloace decât eticheta, care este susceptibilă sau este folosită cu scopul de a influența și de a forma atitudini, convingeri și comportamente, pentru a promova direct sau indirect vânzarea de produse;

soi ecologic adecvat producției ecologice – soi astfel cum este definit la art. 3 din Legea nr. 39/2008 privind protecția soiurilor de plante, care:

a) este caracterizat de un nivel ridicat de diversitate genetică și fenotipică în cadrul diferitor unități reproductive;

b) a rezultat în urma unor activități de ameliorare ecologice, realizate în condiții ecologice și axate pe sporirea diversității genetice, pe fundamentarea pe capacitatea de reproducere naturală, pe caracteristicile agronomice, rezistența la boli și adaptarea la diverse condiții pedoclimatice locale;

unitate de alimentație publică – unitate de alimentație publică astfel cum este definită la art.2 din Legea nr.279/2017 privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare;

unitate de producție – totalitatea activelor unei exploatații precum spațiile de producție primară, parcelele de teren agricol, pășunile, suprafețele în aer liber, clădirile sau unele părți ale acestora pentru efectivele animale, stupi, iazuri piscicole, sisteme și locuri de reținere pentru animale de acvacultură, spații de depozitare a recoltelor, produselor vegetale, produselor din alge marine, produselor animaliere, materiilor prime și a altor bunuri pentru acest sector de producție.

Art 3 Legea Privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №237 din 31.07.2023, versiune în vigoare din 31.01.2023

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului