Articolul 20 din Legea Privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice în Republica Moldova. Utilizarea termenilor referitori la producția ecologică

(1) În sensul prezentei legi, produsului i se pot aplica termeni referitori la producția ecologică în cazul în care, pe etichetă, pe materialele publicitare sau în documentele comerciale, produsul în cauză, ingredientele sale sau materiile prime pentru hrana pentru animale utilizate pentru producerea lui sunt descrise în termeni care sugerează cumpărătorului că produsul, ingredientele sau materiile prime pentru hrana pentru animale au fost produse în conformitate cu prezenta lege. În special, termenii enumerați în anexa nr.2, cuvintele derivate și diminutivele acestora, precum „bio” și „eco”, singure sau în combinație, pot fi folosite în diverse țări și în orice limbă dintre cele enumerate în anexa nr.2 pentru etichetarea și promovarea produselor menționate la art. 1 alin. (2) conforme cu prezenta lege.

(2) În cazul produselor prevăzute la art.1 alin. (2), termenii menționați la alin. (1) nu se utilizează în niciuna dintre limbile enumerate în anexa nr. 2 pe etichetă, pe materialele publicitare sau în documentele comerciale ale unui produs care nu este conform cu prezenta lege. La etichetare sau în publicitate se interzice folosirea termenilor, inclusiv a celor utilizați în mărci, în denumiri comerciale, în denumiri de întreprinderi, sau a practicilor care ar putea induce în eroare consumatorii sau utilizatorii, sugerând că produsul sau ingredientele acestuia sunt conforme cu prezenta lege.

(3) Cu excepția stabilită la art. 9 alin. (5), produsele obținute în perioada de conversie nu se etichetează și nu se promovează drept produse ecologice sau produse în conversie.

(4) Materialul de reproducere a plantelor, produsele alimentare de origine vegetală și produsele de origine vegetală destinate hranei pentru animale, obținute în perioada de conversie, care respectă prevederile art. 9 alin. (5) pot fi etichetate și promovate drept produse în conversie, utilizându-se termenul „în conversie” sau un alt termen corespunzător, alături de termenii prevăzuți la alin. (1).

(5) Termenii menționați la alin. (1) și (4) nu se folosesc la un produs pentru care trebuie să se indice pe etichetă, în materialul publicitar sau pe documentele comerciale că produsul conține OMG-uri, constă din OMG-uri sau este produs din OMG-uri.

(6) Pentru alimentele prelucrate se pot folosi termenii menționați la alin. (1):

a) în descrierea comercială și în lista de ingrediente, în cazul în care o astfel de listă este obligatorie, cu condiția ca:

– alimentele prelucrate să corespundă normelor de producție detaliate și tehnicilor autorizate pentru prelucrarea produselor alimentare, aprobate de Guvern;

– cel puțin 95% din greutatea produsului să constituie ingrediente agricole ecologice; și

– în cazul aromelor, se pot folosi numai substanțele aromatizante naturale și preparatele aromatizante naturale etichetate și dacă toate componentele lor aromatizante și substanțele purtătoare de componente aromatizante din substanțele aromatizante sunt ecologice;

b) doar în lista de ingrediente, cu condiția ca:

– mai puțin de 95% din greutatea produsului să constituie ingrediente agricole ecologice, conforme cu normele de producție prevăzute de prezenta lege;

– alimentele prelucrate să corespundă normelor privind producția ecologică;

c) în descrierea comercială și în lista de ingrediente, cu condiția ca:

– ingredientul principal să fie un produs al activității de vânat sau pescuit;

– termenul menționat la alin. (1) să aibă în descrierea comercială o legătură clară cu un alt ingredient care să fie ecologic și diferit de ingredientul principal;

– toate celelalte ingrediente agricole să fie ecologice; și

– alimentele să corespundă normelor privind producția ecologică.

(7) În lista de ingrediente menționată la alin. (6) se specifică care ingrediente sunt ecologice. Referiri la producția ecologică pot apărea doar în raport cu ingredientele ecologice.

(8) În lista de ingrediente menționată la alin. (6) lit. b) și c) se include procentajul total de ingrediente ecologice în raport cu cantitatea totală a ingredientelor agricole.

(9) Termenii menționați la alin.(1), atunci când sunt utilizați în lista de ingrediente menționată la alin.(6), și indicația procentajului menționată la alin. (8) se scriu cu litere de aceeași culoare și cu caractere de aceeași dimensiune și de același font ca și celelalte indicații din lista de ingrediente.

(10) În ceea ce privește hrana pentru animale prelucrată, termenii menționați la alin. (1) se pot utiliza în descrierea comercială și în lista de ingrediente cu condiția ca:

a) hrana pentru animale prelucrată să corespundă normelor de producție prevăzute de prezenta lege;

b) toate ingredientele de origine agricolă pe care le conține hrana pentru animale prelucrată să fie ecologice; și

c) cel puțin 95% din substanța uscată a produsului să fie ecologică.

(11) Mărcile și descrierile comerciale care conțin unul dintre termenii prevăzuți la alin.(1) pot fi utilizate numai dacă toate ingredientele de origine vegetală sau animală sunt obținute prin metoda de producție ecologică și cel puțin 95% din substanța uscată a produsului este compusă din aceste ingrediente.

(12) Regulile detaliate privind utilizarea termenilor în producția ecologică se aprobă de către Guvern.

Art 20 Legea Privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №237 din 31.07.2023, versiune în vigoare din 31.01.2023

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului