Articolul 25 din Legea Privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice în Republica Moldova. Certificatul

(1) Organismul de control furnizează un certificat oricărui operator sau grup de operatori care și-a înregistrat propria activitate în conformitate cu art. 24 alin. (1) și care respectă prezenta lege. Certificatul:

a) se eliberează, în mod prioritar, în format electronic;

b) permite cel puțin identificarea operatorului sau a grupului de operatori, specificând categoria de produse vizate de certificat, perioada de valabilitate a acestuia și incluzând, în cazul grupului de operatori, lista membrilor acestuia;

c) certifică faptul că activitatea înregistrată respectă prezenta lege;

d) se eliberează în conformitate cu modelul aprobat de Guvern.

(2) Fără a aduce atingere alin. (7) sau art. 24 alin. (2), operatorii și grupurile de operatori nu introduc pe piață produsele menționate la art.1 alin.(2) ca fiind produse ecologice sau în conversie decât dacă posedă deja un certificat conform alin. (1).

(3) Un operator sau un grup de operatori nu poate obține un certificat de la mai multe organisme de control pentru activități desfășurate pe teritoriul Republicii Moldova, în ceea ce privește aceeași categorie de produse, inclusiv atunci când respectivul operator sau grup de operatori se implică la diferite etape ale producției, pregătirii și distribuției.

(4) Membrii unui grup de operatori nu au dreptul de a obține un certificat individual pentru niciuna dintre activitățile vizate de certificarea grupului de operatori la care aparțin.

(5) Operatorii verifică certificatele operatorilor care le sunt furnizori.

(6) În sensul alin.(1) și (3), produsele se clasifică în conformitate cu următoarele categorii:

a) plante și produse vegetale neprelucrate, inclusiv semințe și alte materiale de reproducere a plantelor;

b) animale și produse de origine animală neprelucrate;

c) alge și produse de acvacultură neprelucrate;

d) produse agricole prelucrate, inclusiv produse de acvacultură, destinate utilizării ca alimente;

e) hrană pentru animale;

f) vin;

g) alte produse enumerate în anexa nr. 1.

(7) Operatorii care vând direct consumatorului final produse ecologice neambalate, cu excepția hranei pentru animale, pot fi scutiți de obligația de a deține un certificat prevăzut la alin. (2) cu condiția ca aceștia să nu producă, să nu pregătească, să nu depoziteze altfel decât în legătură cu punctul de vânzare sau să nu importe astfel de produse dintr-o țară terță, sau să nu subcontracteze astfel de activități unei părți terțe și cu condiția ca:

a) vânzările respective să nu depășească 5000 kg pe an;

b) vânzările respective să reprezinte o cifră de afaceri anuală pentru produse ecologice neambalate care să nu depășească 400 de mii de lei; sau

c) costurile potențiale de certificare ale operatorului să nu depășească 2% din cifra de afaceri totală pentru produse ecologice neambalate vândute de operatorul respectiv.

(8) Guvernul:

a) poate stabili limite mai stricte pentru operatorii menționați la alin. (7);

b) aprobă procedura de eliberare a certificatului menționat la alin. (1).

Art 25 Legea Privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №237 din 31.07.2023, versiune în vigoare din 31.01.2023

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului