Articolul 4 din Legea Privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice în Republica Moldova. Principii generale

Producția ecologică este un sistem de gestionare durabilă care se bazează pe următoarele principii generale:

a) respectarea sistemelor și a ciclurilor naturii, susținerea și îmbunătățirea stării solului, apei și aerului, a sănătății plantelor și animalelor și a echilibrului dintre ele;

b) menținerea elementelor peisajului natural precum siturile de patrimoniu natural;

c) utilizarea responsabilă a energiei și a resurselor naturale precum apa, solul, materia organică și aerul;

d) producerea unei varietăți extinse de alimente de înaltă calitate și de alte produse agricole și de acvacultură, care să răspundă cererii consumatorilor pentru bunuri produse prin utilizarea unor procese care nu dăunează mediului, sănătății umane, sănătății plantelor sau sănătății și bunăstării animalelor;

e) asigurarea integrității producției ecologice la toate etapele producției, pregătirii și distribuției alimentelor și a hranei pentru animale;

f) proiectarea și gestionarea adecvată a proceselor biologice, pe baza unor sisteme ecologice care utilizează resurse naturale interne ale sistemului de gestionare, prin metode care:

– utilizează organisme vii și metode de producție mecanice;

– practică cultivarea culturilor legată de soluri și producția animalieră legată de terenuri sau practică acvacultura cu respectarea principiului exploatării durabile a resurselor acvatice;

– exclud utilizarea OMG-urilor, a produselor obținute din OMG-uri și a produselor obținute prin OMG-uri, altele decât medicamentele veterinare;

– se bazează pe evaluarea riscurilor și pe utilizarea măsurilor de precauție și preventive;

g) limitarea utilizării factorilor de producție externi.

În cazul în care sunt necesari factori de producție externi sau nu există practicile și metodele de gestionare adecvate menționate la lit. f), respectivii factori de producție externi se limitează la:

– factori proveniți din producția ecologică; în cazul materialului de reproducere a plantelor se acordă prioritate varietăților selectate pentru capacitatea lor de a răspunde nevoilor și obiectivelor specifice ale agriculturii ecologice;

– substanțe naturale sau substanțe derivate în mod natural;

– îngrășăminte minerale cu solubilitate scăzută;

h) adaptarea procesului de producție, în conformitate cu prezenta lege, pentru a ține seama de statutul sanitar, de diferențele regionale privind echilibrul ecologic și condițiile climatice și locale, de etapele de dezvoltare și de practicile specifice de creștere a animalelor;

i) excluderea din întregul lanț alimentar ecologic a clonării de animale, a creșterii de animale cu poliploidie indusă artificial și a radiațiilor ionizante;

j) asigurarea unui nivel înalt de bunăstare a animalelor, respectându-se nevoile specifice ale speciilor.

Art 4 Legea Privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №237 din 31.07.2023, versiune în vigoare din 31.01.2023

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului