Articolul 10 din Legea Viei şi vinului* în Republica Moldova. Înfiinţarea plantaţiilor viticole

(1) În cultura viţei de vie se utilizează următoarele grupe de soiuri:

a) după origine - soiuri din speciile Vitis vinifera şi Vitis labrusca, hibrizi interspecifici (soiuri de selecţie nouă);

b) după destinaţie - soiuri pentru struguri şi soiuri portaltoi;

c) după direcţiile de utilizare - soiuri de struguri pentru masă, soiuri de struguri pentru vin şi soiuri mixte.

(2) Înfiinţarea plantaţiilor viticole pentru producţie marfă se efectuează doar cu soiuri de viţă de vie înscrise în Catalogul soiurilor de plante şi/sau în Catalogul comun al soiurilor de viţă de vie al Uniunii Europene (The Common Catalogue of Varieties of Vine), ce aparțin speciei Vitis vinifera sau provin din încrucișarea speciei Vitis vinifera cu alte specii din genul Vitis.

(2-1) Înființarea plantațiilor viticole pentru producție marfă cu soiuri de hibrizi direct producători (Noah, Othello, Isabelle, Jacquez, Clinton și Herbemont, Zaibel, Baco, Alicante, Terras, Couderc, Takez) este interzisă.

(3) Amplasarea soiurilor viţei de vie pe regiuni şi centre vitivinicole se elaborează de către instituţiile ştiinţifice de profil şi se aprobă de către Oficiul Naţional al Viei şi Vinului.

(4) Înfiinţarea plantaţiilor viticole pentru producţie marfă se efectuează în arealul vitivinicol delimitat, pe terenuri preponderent în pantă, favorabile pentru cultura viţei de vie.

(5) Înfiinţarea de plantaţii viticole pentru struguri producţie marfă pe o suprafaţă de la 0,1 la 0,5 ha se efectuează în baza unui plan de organizare a teritoriului şi de plantare, elaborat în conformitate cu actele normative.

(6) Înfiinţarea plantaţiilor viticole pentru producţie marfă pe o suprafaţă de peste 0,5 ha se efectuează în bază de proiect, elaborat de persoane juridice sau persoane fizice (birouri de proiectare) în conformitate cu regulile stabilite prin lege şi cu actele normative aprobate de către Guvern.

(61) Elaborarea planurilor de organizare a teritoriului plantaţiei viticole şi de plantare, a proiectelor de înfiinţare a plantaţiilor viticole se efectuează în conformitate cu regulamentul aprobat de către Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

(7) – abrogat.

(8) Replantarea plantaţiilor viticole pentru struguri producţie marfă se permite după pregătirea corespunzătoare a terenului agricol, în conformitate cu reglementările în domeniu. Termenul de replantare a plantaţiilor portaltoi şi altoi, a şcolilor de viţe, în funcţie de categoria lor biologică, este stabilit în actele normative aprobate de către Guvern.

(8-1) În termen de 30 de zile de la acțiunile de plantare, reconstrucție, defrișare sau înstrăinare, deținătorii plantațiilor viticole prezintă Oficiului Național al Viei și Vinului cererea de înregistrare a plantației în Registrul vitivinicol sau de modificare a datelor privind plantația viticolă din Registru. Modelul și modul de depunere a cererilor se stabilesc de Guvern.


Art 10 Legea Viei şi vinului* în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №57 din 10.03.2006

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului