Articolul 32-3 din Legea Viei şi vinului* în Republica Moldova. Fondul Viei şi Vinului

(1) În scop de susţinere financiară a măsurilor de dezvoltare a sectorului vitivinicol se creează Fondul Viei şi Vinului (în continuare – Fond) fără personalitate juridică.

(2) Formarea şi gestionarea Fondului se pune în sarcina Oficiului în conformitate cu regulamentul aprobat de către Guvern.

(3) Sursele de formare a resurselor Fondului sînt:

a) contribuţiile obligatorii ale subiecților, inclusiv ale subiecților – rezidenţi ai zonelor economice libere;

b) alocațiile de la bugetul de stat în cuantumul stabilit prin legea bugetului de stat anuală, egal cu suma contribuțiilor efectuate de subiecții specificați la alin. (4) pentru ultimul an bugetar încheiat, care însă nu pot depăși 5% din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural;

c) mijloacele de la prestarea de către Oficiu a serviciilor cu caracter voluntar;

d) penalităţile la plata cu întîrziere a contribuţiilor;

e) resursele financiare oferite de către donatori;

f) sursele financiare benevole ale persoanelor fizice şi juridice, inclusiv ale celor străine.

(4) Subiecții contributori la Fond sunt:

a) producătorii de material săditor viticol de soiuri pentru vin;

b) exportatorii de struguri proaspeți sau zdrobiți de soiuri pentru vin, exportatorii de must de toate categoriile;

c) producătorii de vinuri, de produse obținute pe bază de must şi de produse vitivinicole aromatizate;

d) producătorii de produse obţinute pe bază de vin.

(4-1) Prin derogare de la alin. (4), producătorii de vin materie primă și de distilate de origine vitivinicolă produse și comercializate în Republica Moldova și utilizate pe teritoriul Republicii Moldova în calitate de materie primă la producerea altor produse vitivinicole sunt exonerați de plata contribuțiilor obligatorii la Fond conform procedurii stabilite de Guvern.

(4-2) Obiecte ale impunerii cu contribuție obligatorie la Fond sunt:

a) livrarea materialului săditor viticol de soiuri pentru vin;

b) livrarea la export a strugurilor proaspeți sau zdrobiți de soiuri pentru vin și a tuturor categoriilor de must;

c) livrarea vinurilor, a produselor obținute pe bază de must și a produselor vitivinicole aromatizate;

d) livrarea produselor obținute pe bază de vin.

(5) Cotele contribuțiilor obligatorii la Fond sunt următoarele:

a) 0,12 lei per viță altoită de soiuri pentru vin comercializată;

b) 35,0 lei per tonă exportată de struguri proaspeți sau zdrobiți de soiuri pentru vin, precum şi de must de toate categoriile;

c) 0,1 lei per litru comercializat de vin, de produs obţinut pe bază de must, de produs obținut pe bază de vin cu concentraţia alcoolică sub 25% vol. și de produs vitivinicol aromatizat;

d) 1,2 lei per litru de alcool absolut comercializat de produs obţinut pe bază de vin cu concentraţia alcoolică de cel puțin 25% vol.

(6) Obligativitatea de plată a contribuției se răsfrânge asupra tuturor subiecților contributori la Fond rezidenți în Republica Moldova şi intervine la data eliberării facturii fiscale, a bonului de plată fiscal sau la data depunerii declarației de export. Contribuția se achită pentru produsele ce constituie obiecte ale impunerii conform alin. (42), comercializate pe piața internă în scop de consum uman direct sau livrate la export. Plata contribuției prevăzute la alin. (5) lit. b) se efectuează de către exportator.

(7) Subiecții contributori la Fond calculează de sine stătător sumele contribuțiilor datorate și prezintă la Serviciul Fiscal de Stat darea de seamă privind calculul contribuțiilor conform unui formular tipizat, aprobat de Serviciul Fiscal de Stat. Declararea și achitarea contribuțiilor obligatorii se efectuează până în data de 25 a lunii următoare trimestrului de raportare. Serviciul Fiscal de Stat ține evidența contribuțiilor conform art. 190 alin. (4) din Codul fiscal nr. 1163/1997.

(8) Suma contribuţiilor plătite se include în componenţa cheltuielilor care vor fi deduse.

(9) Pentru sumele datorate Fondului se calculează penalitate în valoare de 0,1% din suma datoriei pentru fiecare zi de întîrziere de la expirarea termenului de plată prevăzut la alin. (7).

(10) Serviciul Fiscal de Stat va aplica măsurile de asigurare și de executare silită a datoriilor şi penalităţilor calculate ale plătitorilor de contribuţii obligatorii către Fond similare celor prevăzute în titlul V al Codului fiscal.

(11) Gestionarea colectării contribuţiilor de la plătitori, evidenţa contribuţiilor, calculele penalităţilor, precum şi urmărirea datoriilor către Fond se efectuează de către Serviciul Fiscal de Stat similar modului stabilit conform legislaţiei fiscale pentru administrarea impozitelor şi taxelor.

(11-1) În cazul admiterii restanțelor către Fond, termenul de plată a contribuțiilor obligatorii poate fi modificat în conformitate cu prevederile Codului fiscal nr. 1163/1997.

(12) Contribuțiile obligatorii și alocațiile de la bugetul de stat, în cuantumul prevăzut la alin. (3) lit. b) și la alin. (5), vor fi transferate la contul trezorerial al Oficiului.

(13) Mijloacele Fondului sînt utilizate în strictă corespundere cu bugetul anual al Oficiului şi cu planul de activitate a Oficiului, aprobate de către Consiliul de coordonare, pentru:

a) promovarea exportului de produse vitivinicole, cercetarea şi analiza pieţelor de desfacere;

b) realizarea programelor/proiectelor de dezvoltare a viticulturii şi vinificaţiei, în parteneriat cu asociațiile de profil, cu entitățile economice din sectorul vitivinicol, cu instituțiile de învățământ și de cercetare de profil și cu specialiștii în domeniu;

c) elaborarea şi implementarea proiectelor, programelor investiţionale şi de asistenţă tehnică în sectorul vitivinicol;

d) transferarea tehnologiilor şi a know-how-urilor, inclusiv pentru crearea și exploatarea loturilor experimental-demonstrative, asigurarea proiectelor cu materiale, echipamente și utilaje, elaborarea și editarea materialelor informaționale/didactice. După finalizarea proiectelor implementate de către Oficiul Național al Viei și Vinului, bunurile achiziționate în cadrul acestora din Fondul Viei şi Vinului pot fi transmise gratuit în posesia partenerilor proiectului. Criteriile și modul de selectare a partenerilor de proiecte se vor stabili în conformitate cu regulamentul aprobat de către Consiliul de coordonare al Oficiului Național al Viei și Vinului;

e) efectuarea analizelor sectoriale;

f) executarea programelor de instruire;

g) elaborarea şi implementarea programelor de asigurare a conformităţii şi calităţii produselor vitivinicole;

h) gestionarea producerii vinurilor cu indicaţie geografică protejată, cu denumire de origine protejată şi cu brand de ţară;

i) salarizarea personalului şi finanţarea cheltuielilor curente ce ţin de activitatea statutară a Oficiului;

j) acordarea de consultanţă referitor la sectorul vitivinicol;

k) ținerea Registrului vitivinicol.

 (14) Modul de prestare şi mărimea plăţii pentru prestarea serviciilor de către Oficiu se aprobă de către Guvern.

(15) Excedentele financiare neutilizate de către Oficiu pe parcursul anului nu pot fi supuse prelevării şi se transferă în contul anului următor în scop de realizare a sarcinilor Oficiului.

Art 32-3 Legea Viei şi vinului* în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №57 din 10.03.2006

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului