Articolul 32-2 din Legea Viei şi vinului* în Republica Moldova. Organele de conducere ale Oficiului

(1) Organele de conducere ale Oficiului sînt Consiliul de coordonare şi directorul.

(2) Consiliul de coordonare este organul colegial superior al Oficiului, care supraveghează activitatea acestuia, aprobă planul de activitate, bugetul la capitolele venituri și cheltuieli, raportul anual de activitate şi dările de seamă ale Oficiului. Deciziile Consiliului se adoptă cu majoritatea simplă de voturi ale membrilor aleşi.

(3) Consiliul de coordonare este compus din 13 membri şi include: 3 reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, câte 2 reprezentanţi ai Asociaţiei Vitivinicole a Regiunii Geografice Delimitate „Codru” şi ai Asociaţiei Producătorilor de Vinuri cu Indicaţie Geografică Protejată „Ştefan Vodă”, 3 reprezentanţi ai Uniunii Vitivinicole a Regiunii Geografice Delimitate „Valul lui Traian”, câte un reprezentant al Asociaţiei Producătorilor de Divin şi Brandy de Moldova, al Asociaţiei Pepinieriştilor Viticoli şi al Uniunii Micilor Producători de Vinuri „Dionysos”. La delegarea reprezentanţilor pentru calitatea de membru al Consiliului de coordonare, organizaţiile menţionate se conduc de statutul propriu.

(4) Membrii Consiliului de coordonare se confirmă în funcţie prin ordinul ministrului agriculturii și industriei alimentare pe un mandat de 4 ani, una și aceeași persoană având dreptul la cel mult două mandate consecutive. Ministrul agriculturii și industriei alimentare poate să nu confirme în funcţie un candidat propus în Consiliul de coordonare numai în cazul dacă persoana nu are capacitate deplină de exerciţiu sau are antecedente penale nestinse pentru infracţiuni săvîrşite cu intenţie.

(5) Membrii Consiliului de coordonare sînt persoane cu funcţie de răspundere ale Oficiului şi poartă răspundere personală şi colegială pentru activitatea desfăşurată în cadrul acestuia.

(6) Candidatul la funcția de director al Oficiului este selectat de către o comisie creată prin ordin al ministrului agriculturii și industriei alimentare. Comisia este constituită din 7 membri, având în componență un reprezentant al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și câte un reprezentant al organizațiilor incluse în Consiliul de coordonare. Membrul comisiei oferă votul pentru candidatul care întrunește condițiile de ocupare a funcției de director al Oficiului, în corespundere cu decizia organului suprem de conducere al organizației pe care o reprezintă. Funcția de director al Oficiului poate fi deținută de una și aceeași persoană nu mai mult de două mandate. Mandatul directorului Oficiului este de 4 ani. Procedura de selectare a candidatului pentru funcția de director al Oficiului se aprobă de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Încetarea înainte de termen a mandatului directorului Oficiului se face prin ordin al ministrului agriculturii și industriei alimentare, cu avizul pozitiv al Consiliului de coordonare.

(7) Membrul Consiliului de coordonare se revocă de către ministrul agriculturii și industriei alimentare în caz de:

a) încălcare a legislaţiei, confirmată prin hotărîrea instanţei de judecată;

b) absenţă nemotivată la 3 şedinţe consecutive ale Consiliului de coordonare;

c) reorganizare sau lichidare a organizaţiei care l-a delegat; 

d) retragere benevolă sau la solicitarea organizaţiei care l-a delegat în conformitate cu statutul acesteia.

(8) Consiliul de coordonare se dizolvă de către ministrul agriculturii și industriei alimentare în caz de adoptare intenţionată a unei decizii care contravine legislaţiei în vigoare, recunoscută printr-o hotărîre irevocabilă a instanţei de judecată.

(9) Directorul Oficiului are următoarele funcţii de bază:

a) conduce activitatea Oficiului şi îl reprezintă în relaţiile cu autorităţile publice, organizaţiile, precum şi cu persoanele fizice şi juridice din ţară şi din străinătate;

b) emite ordine şi ia decizii, în limitele competenţelor stabilite de legislaţie, şi controlează executarea lor;

c) prezintă Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare şi Consiliului de coordonare rapoarte şi dări de seamă;

d) poartă răspundere pentru deciziile luate şi pentru activitatea Oficiului.

(10) În lipsa directorului Oficiului, funcţiile acestuia le exercită directorul adjunct, desemnat de către director.

Art 32-2 Legea Viei şi vinului* în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №57 din 10.03.2006

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului