Articolul 2 din Legea Viei şi vinului* în Republica Moldova. Noţiuni principale

În sensul prezentei legi, sînt utilizate următoarele noţiuni principale:

areal vitivinicol - arie teritorial-geografică a culturii viţei de vie, caracterizată prin anumite condiţii ecologice, metode de cultivare, direcţii de utilizare a strugurilor, procedee de vinificare, tradiţii specifice de cultivare şi de producere;

unitate vinicolă – persoană fizică sau persoană juridică care practică cel puţin una din următoarele activităţi: fabricare, stocare, comercializare cu ridicata a vinurilor, produselor obţinute pe bază de must şi produselor obţinute pe bază de vin, precum și a produselor vitivinicole aromatizate;

mic producător de vin – unitate vinicolă care produce pînă la 100000 litri de vin anual, deţine cel puţin 1 ha şi cel mult 20 ha de viţă de vie şi este independentă, din punct de vedere juridic, de orice altă unitate vinicolă;

pepinieră viticolă - unitate de producţie destinată obţinerii materialului de înmulţire şi săditor viticol;

şcoală de viţe - teren arabil destinat înrădăcinării materialului de înmulţire viticol şi obţinerii materialului săditor viticol;

material de înmulţire viticol - porţiuni ale organelor vegetative (coarde, lăstari, muguri) destinate multiplicării;

material săditor viticol - plante altoite şi plante pe rădăcini proprii, utilizate la înfiinţarea plantaţiilor viticole;

plantaţie viticolă - teren agricol valorificat cu viţă de vie;

plantaţie viticolă pentru struguri - plantaţie destinată obţinerii de struguri pentru utilizare în stare proaspătă, prelucrare şi uscare;

plantaţie portaltoi - plantaţie specială destinată producerii de coarde (butaşi) portaltoi;

plantaţie altoi - plantaţie specială destinată producerii de coarde altoi;

plantaţie viticolă pentru producţie marfă - plantaţie viticolă cu suprafaţă mai mare de 0,1 ha a cărei producţie este destinată comercializării;

viticultură ecologică – sistem de cultivare ce prevede valorificarea şi păstrarea sistemelor biologice productive fără a recurge la substanţe chimice de sinteză;

soiuri de struguri pentru masă - soiuri de viţă de vie ai căror struguri se utilizează în stare proaspătă după recoltare sau păstrare;

soiuri de struguri pentru vin - soiuri de viţă de vie ai căror struguri se utilizează la fabricarea producţiei vinicole;

soiuri de struguri cu destinaţie mixtă - soiuri de viţă de vie ai căror struguri, după calităţi, pot fi utilizaţi atît ca struguri pentru masă, cît şi pentru producerea vinului;

soiuri de struguri apirene - soiuri de struguri pentru masă fără seminţe, destinaţi utilizării în stare proaspătă şi în stare uscată;

struguri proaspeţi - fructe ale viţei de vie folosite în stare proaspătă sau ca materie primă în vinificaţie, recoltate la maturitatea de consum, tehnologică sau într-un anumit stadiu de supramaturare, care, după zdrobire sau presare cu mijloace obişnuite, pot intra spontan în fermentaţie alcoolică;

must de struguri proaspăt – produs lichid obţinut în mod natural sau prin procedee fizice din struguri proaspeţi, care are o concentraţie alcoolică dobîndită de cel mult 1% în volume;

vin – produs alimentar obţinut exclusiv prin fermentarea alcoolică, totală sau parţială, a strugurilor proaspeţi ori îngheţaţi, presaţi ori nu, sau a mustului de struguri proaspăt;

vin de hibrizi – vin obţinut din struguri de soiuri de hibrizi simpli (direct producători) : Noah, Othello, Isabelle, Jacquez, Clinton și Herbemont, Zaibel, Baco, Alicante, Terras, Couderc, Takez;

vin de casă – vin produs de persoane fizice în condiţii rustice pentru consum familial personal;

produse secundare vinicole - deşeu provenit din prelucrarea strugurilor şi fabricarea produselor vinicole;

produs vinicol falsificat – produs obţinut pe bază de must şi produs obţinut pe bază de vin, care, potrivit compoziţiei şi/sau procedeelor de fabricare, nu corespund cerinţelor obligatorii stabilite prin legi şi alte acte normative şi sînt prezentate drept veritabile sau duplicate false după modelul originalului, şi/sau produs prezentat, în mod ilegal, cu denumire de origine protejată, indicaţie geografică protejată, marcă comercială înregistrată, inducînd în eroare consumatorul;

campanie de producție vitivinicolă sau an vitivinicol, sau an de comercializare –perioadă care începe la data de 1 august a fiecărui an și se încheie la data de 31 iulie a anului următor.


Art 2 Legea Viei şi vinului* în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №57 din 10.03.2006

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului