Articolul 33 din Legea Viei şi vinului* în Republica Moldova. Supravegherea şi controlul de stat asupra executării cerinţelor privind produsele vitivinicole

(1) Supravegherea şi controlul de stat asupra executării cerinţelor din legile în vigoare şi din alte acte normative privind produsele vitivinicole se exercită de către Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, în condiţiile legii.

(1-1) Controlul de stat al persoanelor care practică activitate de întreprinzător se planifică, se efectuează și se înregistrează în conformitate cu prevederile Legii nr. 131 din 8 iunie 2012 privind controlul de stat asupra activității de întreprinzător.

(2) Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor:

a) supraveghează respectarea legislaţiei privind fabricarea produselor vitivinicole la toate etapele procesului tehnologic;

a1) supraveghează şi controlează respectarea prevederilor legale privind produsele vitivinicole plasate pe piaţă, în depozitele comerţului cu ridicata, în comerţul cu amănuntul, inclusiv în depozitele cu producţie finită amplasate pe teritoriul producătorului;

b) exercită controlul asupra agenţilor economici referitor la respectarea prevederilor legale la fabricarea şi/sau păstrarea, şi/sau comercializarea angro a vinurilor, produselor obţinute pe bază de must şi a produselor obţinute pe bază de vin, a produselor secundare vinicole şi a produselor obţinute prin valorificarea produselor secundare vinicole;

c) efectuează controlul privind respectarea legislaţiei la etichetarea vinurilor, produselor obţinute pe bază de must şi a produselor obţinute pe bază de vin, precum şi la utilizarea denumirilor de origine protejate şi a indicaţiilor geografice protejate;

d) verifică etanşeitatea instalaţiilor de fabricare a produselor obţinute pe bază de vin;

e) efectuează controlul privind înfiinţarea şi defrişarea plantaţiilor viticole;

f) verifică corectitudinea indicilor prezentaţi în declaraţiile vitivinicole şi trasabilitatea produselor vitivinicole;

g) efectuează controlul asupra producerii vinurilor cu denumire de origine protejată şi a vinurilor cu indicaţie geografică protejată;

h) participă, în comun cu alte organe abilitate, la acţiunile iniţiate de acestea potrivit legii, inclusiv la controlul privind calitatea produselor vitivinicole din reţeaua de comerţ cu amănuntul şi din cea de alimentaţie publică.

(3) Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor are dreptul să interzică comercializarea loturilor de vin, de produse obţinute pe bază de must şi de produse obţinute pe bază de vin în condiţiile Legii nr. 235-XVI din 20 iulie 2006 cu privire la principiile de bază de reglementare a activităţii de întreprinzător în cazurile în care acestea:

a) reprezintă caracteristici ce nu corespund legii sau altor acte normative, faptul acesta fiind confirmat prin actele întocmite de organele competente;

b) sînt falsificate;

c) conţin informaţii ce contravin legislaţiei privind denumirile de origine protejate şi indicaţiile geografice protejate;

d) nu sînt însoţite de documentele obligatorii stabilite de lege;

e) nu sînt etichetate în conformitate cu prevederile legislaţiei.

(4) Interdicţia este valabilă pînă la înlăturarea cauzelor care au provocat interdicţia.

(5) Se interzice solicitarea, în procesul supravegherii şi controlului de stat al produselor vitivinicole, a altor documente sau dovezi decît a celor prevăzute expres în prezenta lege şi în alte acte normative.

Art 33 Legea Viei şi vinului* în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №57 din 10.03.2006

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului