Articolul 23 din Legea Viei şi vinului* în Republica Moldova. Plasarea pe piaţă a produselor vitivinicole destinate consumului uman direct

(1) Produsele vitivinicole destinate consumului uman direct se plasează pe piață însoțite de certificate de conformitate sau de declarația de conformitate pe propria răspundere, întocmită în baza unui raport de analiză emis de un laborator atestat/acreditat, în condițiile stabilite de prezenta lege și de actele normative aprobate de Guvern.

(2) Produsele vitivinicole cu denumire de origine protejată sau cu indicaţie geografică protejată, destinate consumului uman direct, se plasează pe piaţă doar îmbuteliate. Livrarea în vrac a produselor vitivinicole cu denumire de origine protejată sau cu indicaţie geografică protejată poate fi efectuată doar între unităţile vinicole membre ale asociaţiilor producătorilor din aria geografică delimitată corespunzătoare şi sub supravegherea Oficiului Naţional al Viei şi Vinului.

(3) Comercializarea produselor vitivinicole destinate consumului uman direct se efectuează de către agenţii economici prin comerţul cu ridicata şi comerţul cu amănuntul, în conformitate cu condiţiile şi procedura stabilite de prezenta lege şi de Legea nr. 1100/2000 cu privire la fabricarea şi circulaţia alcoolului etilic şi a producţiei alcoolice.

(4) Agenţii economici din domeniul comercializării produselor vitivinicole pot comercializa cu ridicata vinul, produsele obţinute pe bază de must şi produsele vitivinicole aromatizate ambalate numai dacă:

a) sînt înregistraţi în Registrul vitivinicol;

b) deţin în proprietate sau în locaţiune depozite specializate de construcție capitală cu o suprafaţă de cel puţin 200 m2, acoperite şi îngrădite, dotate cu sisteme computerizate de evidenţă şi destinate exclusiv păstrării acestor produse.

(5) Agenţii economici pot comercializa cu amănuntul vinul, produsele obţinute pe bază de must şi produsele vitivinicole aromatizate numai dacă:

a) corespund prevederilor art. 14 alin. (1) din Legea nr. 231/2010 cu privire la comerțul interior;

b) dispun, cu orice titlu, de suprafață totală a unității comerciale de cel puțin 20 m2;

c) dispun de personal implicat nemijlocit în activitatea de comercializare, cu vîrsta de peste 18 ani.

(6) Se interzice comercializarea cu amănuntul a vinului, a produselor obţinute pe bază de must şi a produselor vitivinicole aromatizate:

a) în unități comerciale ambulante, cu excepția cazurilor prevăzute la art.215 alin. (1) din Legea nr.231/2010 cu privire la comerțul interior și la lit. b) din prezentul alineat;

b) în pavilioane cu o suprafață totală mai mică de 20 m2 inclusiv, cu excepția cazurilor prevăzute la art.215 alin. (1) din Legea nr.231/2010 cu privire la comerțul interior;

c) în instituţii educaționale, inclusiv în cele de învăţămînt preşcolar, în căminele pentru elevi şi studenţi, în instituţii medicale, în întreprinderi şi pe şantierele de construcţii şi reparaţii;

d) în obiectivele sportive şi pe teritoriul aferent acestora, pe terenurile de sport;

e) în preajma edificiilor de cult, pe o rază stabilită de autorităţile administraţiei publice locale de comun acord cu reprezentanţii cultelor religioase respective;

f) în cimitire, în penitenciare, în unităţile militare şi în arsenale;

g) persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani, în condițiile stabilite la art.30 lit. j) din Legea nr.1100/2000 cu privire la fabricarea și circulația alcoolului etilic și a producției alcoolice.

(7) În cadrul pensiunilor turistice și agroturistice, al vilelor turistice, al caselor rurale și al satelor de vacanță ce prestează servicii de alimentație publică, vinul produs din struguri proprii poate fi comercializat cu amănuntul și/sau servit consumatorilor finali cu respectarea prevederilor art. 21 alin. (1).

Art 23 Legea Viei şi vinului* în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №57 din 10.03.2006

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului